Hyppää sisältöön

Konfirmaatio

Rippikoulu huipentuu konfirmaatioon. Konfirmaatiossa rippikoulun käynyt nuori tunnustaa sen uskon, johon hänet on kastettu. Konfirmaatio on koko perheen ja seurakunnan yhteinen juhla!

Käytännön vinkkejä konfirmaatiosta

Konfirmaatiomessun kesto on noin 1,5 tuntia. Konfirmoitavat saapuvat kirkkoon joitain tunteja aikaisemmin, jolloin otetaan yhteiskuva. Myös mahdollisuus yksittäiskuviin on – kysy lisää rippikoulun ohjaajilta.

Konfirmaatio kerää yleensä kirkkoon paljon väkeä, joten juhlaväen kannattaa saapua ajoissa. Siunaamaan saapuva kummi tai muu läheinen voi pyrkiä istumaan kirkon etuosassa. Konfirmaation aikana saa valokuvata omalta paikaltaan, häiritsemättä toimitusta.

Kummit mukaan konfirmaatioon

Konfirmaatiossa nuori tunnustaa sen uskon, johon hänet on kastettu, nuoren puolesta rukoillaan ja hänet siunataan. Kaste ja konfirmaatio liittyvät siis läheisesti yhteen. Tästä syystä toivommekin, että saisimme jokaisen nuoren yhden kummin tai jonkun muun hänen kastejuhlassaan mukana olleen henkilön mukaan konfirmaation toteutukseen.

Kirkossa kummi voi vapaasti valita istumapaikkansa. Konfirmaatiossa pappi kutsuu nuoret alttarin eteen. Kun nuoret ovat tunnustaneet uskonsa, he polvistuvat alttarille siunattavaksi. Tällöin kummit kutsutaan alttarille, nuorten taakse. Siunatessa kukin kummi laittaa kätensä oman kummilapsensa pään päälle ja sanoo hänen etunimensä. Pappi sekä muut siunaamassa olevat työntekijät sanovat siunaussanat ja nuori aamenen. Siunauksen jälkeen kummit voivat palata omille paikoilleen.

Lapset ehtoolliselle tai siunattavaksi konfirmaatiossa

Ehtoollispöytä kutsuu meitä kaikkia Pyhän Jumalan eteen. Olet siis tervetullut ehtoolliselle nuoresi kanssa! Myös lapset ovat tervetulleita alttarin ääreen joko vastaanottamaan ehtoollisen tai siunattaviksi.

Rippijuhlat

Rippijuhlat ovat vanha perinne. Rippikoulun käyminen sekä konfirmaatio ovat tärkeä virstanpylväs nuoren elämässä ja niitä on syytä juhlia! Moni nuori tahtookin olla mukana suunnittelemassa omia rippijuhliaan.

Rippijuhlia vietetään usein kotona. Myös seurakunnalta voi tiedustella sopivia tiloja.

Rippikoulun ohjaajat ja isoset voi kutsua rippijuhliin. Isoset esittävät usein rippikoulusta tutun laulun ja sanovat muutaman sanan. Toimitathan rippikoulun ohjaajille kirjallisen kutsun, mikäli toivot heidän saapuvan rippijuhliin.

Konfirmaatio Ahlaisten kirkossa
Konfirmaatio Ahlaisten kirkossa