Rippikoulut 2020 -välilehdeltä löydät tietoa poikkeustilan aiheuttamista muutoksista rippikouluja koskien.

 

Tervetuloa rippikouluun Porin Teljän seurakunnassa

Ilmoittautuminen rippikouluun

Porin Teljän seurakunnan vuoden 2021 rippikouluihin ilmoittaudutaan maanantaina 5.10.2020 klo 18.00-19.30 Porin Teljän kirkossa. Tarvitset mukaan täytetyn ilmoittautumislomakkeen. Vuonna 2006 syntyneet seurakunnan jäsenet saavat syyskuussa ilmoittautumislomakkeen ja Ripari 2021-lehden postitse. Jos et ole seurakunnan jäsen, tai vaikuttaa siltä, että posti on hukannut kirjeesi, voit ottaa yhteyttä rippikouluvastaava Riikka-Liina Saravuomaan. Ilmoittautumislomakkeita ja riparilehtiä löytyy myös seurakuntatoimistostamme.

 

Ohjeita ilmoittautumiseen

 • Keskustele kotona eri rippikouluvaihtoehdoista ja täytä lomake huoltajiesi kanssa. Lomakkeessa tarvitaan myös heidän tietojaan ja vähintään toisen allekirjoitus. Ottakaa huomioon harrastuksiesi aikataulut ja perheenne mahdolliset kesäsuunnitelmat.
 • Kerro, kumpi on sinulle tärkeämpää: leirin ajankohta, vai se, että pääset tietyn kaverin kanssa leirille? Jos sinä ja kaverisi ilmoitatte toisenne kaveritoiveinanne, pyrimme kaikkemme mukaan laittamaan teidät samalle leirille. Tällöin teidän on tärkeää valita mahdollisimman monta leirivaihtoehtoa. Ilmoitathan vain yhden kaveritoiveen - emme voi taata, että isot kaveriporukat tai urheilujoukkueet pääsisivät samalle leirille. Jos taas haluat priorisoida leirin ajankohtan, yritämme parhaamme mukaan sijoittaa sinut ykkös- tai kakkosvaihtoehtoosi, mutta kaveritoiveesi ei välttämättä toteudu.
 • Jos haluat mieluummin ilmoittautua jonkun toisen seurakunnan rippikouluun, voit sen tehdä. Et voi kuitenkaan tehdä sitä Teljän seurakunnan ilmoittautumistilaisuudessa! Seuraa tällöin kyseisen seurakunnan ilmoittautumisohjeita.
 • Yhtä lailla voit tulla ilmoittautumaan Teljän seurakunnan rippikouluihin, vaikka kuuluisitkin johonkin toiseen seurakuntaan. Ethän ilmoittaudu kuitenkaan useampaan seurakuntaan yhtä aikaa. On hyvä huomioida, että seurakunnilla on ensisijaisesti vastuu tarjota omille nuorilleen paikka rippikoulussa ja ensisijaisesti ilmoittaudutaan oman seurakunnan rippikouluihin vaikka mahdollisuus ilmoittautua muualle onkin.
 • Kirkkoon kuulumattomuus ei ole este rippikoulun käymiselle. Lue lisää alta.

 

Mikä ihmeen rippikoulu?

Perinteikäs välipysäkki matkalla aikuisuuteen

Jo isovanhempamme ovat käyneet rippikoulun jossain muodossa, ja tänä päivänä edelleen yli 80% nuorista käy rippikoulun. Rippikoulun suosio kertoo siitä, mikä merkitys sillä on nuoren elämässä.

Rippikoulu on kasteopetusta

Rippikoulu on opetusta siitä uskosta, johon sinut on kastettu – mitä kristillinen usko merkitsee ja lahjoittaa ihmiselle. Rippikoulu on ainutlaatuinen mahdollisuus pohtia elämään, uskoon ja Jumalaan liittyviä kysymyksiä. Rippikoulun opettajat opettavat ja vastaavat kysymyksiin omasta uskostaan käsin, mutta rohkaisemme sinua muodostamaan oman mielipiteesi.

Lisäksi rippikoulussa koetaan Jumalan läsnäoloa säännöllisen hartauselämän kautta, ja rippikoululaiset pääsevät osallistumaan sen toteutukseen.

Mitä rippikouluun kuuluu?

Rippikoulu kestää noin puoli vuotta. Leirillä tai päivärippikoulussa vietettyä intensiivijaksoa edeltää tutustumisjakso, jonka aikana tutustut omaan kotiseurakuntaasi ja sen toimintaan sekä tapaat rippikouluryhmääsi. Huomaathan, että tutustumisjakso on yhtä tärkeä osa rippikoulua. Jos joudut olemaan pois jostain tapaamisesta, ole ajoissa yhteydessä ryhmäsi ohjaajaan ja sovi korvaavasta tapahtumasta tai tehtävästä.

Rippikoulu päättyy konfirmaatiojuhlaan. Konfirmaation jälkeen olet seurakunnan täysivaltainen jäsen. Sinulla on oikeus toimia kummina, mennä kirkossa naimisiin, käydä itsenäisesti ehtoollisella, sekä äänestää kirkollisissa vaaleissa 16 vuotta täytettyäsi ja asettua itse ehdolle täysi-ikäisenä.

 

Rippikoulun hinta

Leirimuotoinen rippikoulu maksaa 15,00€ päivältä. Seurakunta kattaa loput kustannuksista. Tämä pitää sisällään yhteiset bussikuljetukset kotikirkolta leirikeskukseen ja takaisin, täysihoidon leirikeskuksessa, vakuutukset sekä rippikoulun oppimateriaalit, jotka rippikoululainen saa omakseen.

Kaupunkirippikoulu on maksuton.

Perheen heikko taloudellinen tilanne ei ole este leirille pääsylle. Seurakunnan diakoniatyö auttaa vähävaraisia ja tukee tarvittaessa myös leirimaksuissa. Kysy lisää seurakuntamme diakoniatyöntekijöiltä.

 

Rippikoulu muualla

Haluaisitko ennemmin viettää rippileiriä harrastuksesi parissa? Suomessa järjestetään myös esimerkiksi urheilu-, purjehdus- ja lasketteluripareita. Jos osallistut tällaiselle riparille, ilmoittaudu silti rippikouluun kotiseurakuntaasi tutustumisjakson suorittamista varten. Kysy lisää rippikouluvastaavalta syksyn ilmoittautumisen yhteydessä!

 

Mitä jos en kuulu kirkkoon?

Myös kastamaton ja kirkkoon kuulumaton nuori voi käydä rippikoulun. Konfirmaatio kuitenkin edellyttää kasteen ja kirkkoon liittymisen – molemmat järjestyvät, kun keskustelet asiasta rippikoulupappisi kanssa. Jos tahdot käydä rippikoulun vain kokemuksen vuoksi, se on mahdollista. Konfirmaatio on vapaaehtoinen, ja siihen on mahdollisuus myös myöhemmin elämässä, kun rippikoulu on suoritettuna. Saat rippikoulusta todistuksen, ja voit myöhemmin halutessasi liittyä kirkkoon.

Jos kuulut johonkin toiseen kristilliseen kirkkoon tai täysin toiseen uskontokuntaan, rippikoulun käyminen on silti mahdollista. Konfirmaatiota koskevat edellytykset ovat silti voimassa.
 

Rippileirin säännöt

Rippikouluun ja erityisesti leirijaksolle osallistuminen on vapaaehtoista. Rippileiri on intensiivinen kokonaisuus. Jotta mahdollisesti yli 30-henkisen rippikoululaisten, isosten ja ohjaajien joukon yhteiselo olisi mahdollista, on jokaisen sitouduttava yhteisiin sääntöihin. Yhteiset pelisäännöt käydään läpi jokaisen leirin alussa. Jokaisella rippileirillä on hieman erilaiset toimintatavat, mutta pääsääntöisesti säännöt ovat kaikille samat:

 1. Rippileirillä ei käytetä päihteitä eikä tupakkatuotteita. Alle 18-vuotiaalla ei pitäisi olla näitä edes hallussaan. Leirillä ei myöskään käytetä energiajuomia.
 2. Aikatauluja, sääntöjä ja ohjeita on noudatettava täsmällisesti.
 3. Jos rikot jotain, ilmoita siitä. Vahinkoja sattuu, mutta tahallinen vahingonteko tai ilmoittamatta jättäminen johtaa korvausvelvollisuuteen.
 4. Ota toiset huomioon leirillä.
 5. Kännykkä ei saa häiritä yhteistä ohjelmaa ja yörauhaa. Tarvittaessa kännykät voidaan kerätä pois.
 6. Uinti ja veneily tapahtuu aikuisten valvonnassa ja heidän ohjeitaan noudattaen.
 7. Yöllä vallitsee hiljaisuus. Lepää ja anna muille mahdollisuus levätä.
 8. Luvaton poistuminen leirialueelta tulkitaan leirin keskeyttämiseksi.
 9. Roskat kuuluvat roskikseen. Huolehdi huoneesi ja yhteisten tilojen siisteydestä.
 10. Jos yhteisten sääntöjen noudattaminen ei onnistu, huoltaja noutaa nuorensa kotiin.
Syksyinen kuva Silokallion kappelista.

Ota yhteyttä

vs. seurakuntapastori
Porin Teljän seurakunta

Rippikoulutyö. Vapaapäivät pääsääntöisesti ma-ti.