Käppärän hautausmaa

Kellarikuja 2, 28120 Pori

Asiaa Käppärän hautausmaalta

  • Hautaosastoja ilmaisevat merkinnät tolpissa esim. A1, F3, V5
  • Porteilla opaskartat, joissa merkinnät osastoista ja rakennuksista
  • Käppärän hautausmaalla on neljä WC:tä, jotka sijaitsevat
    • Ison kappelin matala rakennus, käynti ulkokautta
    • Iso kappeli, käytössä siunausaikoina
    • Pienen kappelin alakerta, käynti ulkokautta, kesällä työaikana ja talvella käytössä vain siunausaikoina
  • Kukkakauppojen toimittaessa siunauskukkalaitteita Pieneen kappeliin, kukat jätetty joko kappeliin tai omaistenhuoneeseen (alakerta)
  • Haudoilla on kukkatila joka on yleensä muistomerkin edessä. Kukkatila voi olla 30 cm muistomerkistä hautaan päin silloin kun on kysymyksessä hauta joka on nurmialueella. Kukkatilaan voi istuttaa pieniä havuja, perennoja tai kesäkukkia. Muita istutuksia ei voi tehdä. Reunakivellisillä alueilla voi käyttää koko aluetta haluamallaan tavalla, mutta silloin on itse vastattava myös alueen hoidosta
  • Hautausmaiden vesipisteet ovat käytössä ainoastaan kesäkaudella. Käppärän hautausmaan vesipisteet on suljettu klo 21–07. Muilla hautausmailla vesipisteet on auki ympäri vuorokauden.

Käppärän hautausmaa sijaitsee Käppärän kaupunginosassa Käppärän kankaalla. Hautaukset vanhalla hautausmaalla Hampustenmäellä lopetettiin ja Käppärän hautausmaa vihittiin käyttöön 29.6.1884 silloisella Hirsipuunmäellä. Noin sadan vuoden ajan lähes kaikki porilaiset haudattiin Käppärän hautausmaalle.

Hautausmaata laajennettiin 1970- ja 1980-luvuilla. Koko hautausmaan pinta-ala on 18 ha. Hautausmaalla on hautapaikkoja noin 27 400 kpl. Käppärään on kaiken kaikkiaan haudattu noin 76 000 vainajaa.

Käppärän hautausmaan ainutlaatuisuutena ovat sen historiallisesti arvokkaat vanhat sukuhaudat sekä rakennukset; 1800-luvulla rakennettu Pieni kappeli sekä 1900-luvulla valmistuneet Iso kappeli ja Juséliuksen mausoleumi. Ison kappelin ulkoseinää koristaa reliefi Enkeli ja purjeenlaskija, jonka on suunnitellut Jussi Vikainen.

Keskellä Käppärän hautausmaata sijaitsee Juséliuksen mausoleumi, ja se on yksi Porin suosituimmista nähtävyyksistä. Lue lisää mausoleumista täältä. 

Mausoleumin lisäksi Käppärän hautausmaalla on muitakin merkittäviä muisto-merkkejä. Rosenlewin tehtaiden pommituksen yhteydessä menehtyneiden sekä vuoden 1918 punaisten muistomerkin lisäksi hautausmaalla on lukuisia historiallisesti arvokkaita yksittäisiä hautamuistomerkkejä. Ison kappelin ja mausoleumin välissä on Menneiden sukupolvien ja unohdettujen vainajien muistomerkki. Se paljastettiin hautausmaan 100- vuotisjuhlien yhteydessä 1.9.1985. Muistomerkin suunnitteli Kaj Nordman ja tekstin laati professori Unto Salo. Käytävän toisella puolella on kuvanveistäjä Aimo Tukiaisen pronssista vuonna 1954 valmistama Tyttö, lintu ja kala -suihkuallas.

Käppärän hautausmaa on osa Porin kansallista kaupunkipuistoa.

  • Hautapaikkoja entisissä arkku- ja uurnahaudoissa
  • Uudelleen käyttöönotettuja arkku- ja uurnahautoja
  • Muistolehto

Siunaukset tapahtuvat Käppärän Pienessä (vanhassa, kuva) tai Isossa (uudessa) siunaus-kappelissa.

  • Pienessä kappelissa on istumapaikkoja 40 hengelle
  • Isossa kappelissa on tilaa 130 hengelle
  • Iso kappeli, krematorio, uurnanluovutushuone ja vainajien säilytystilat sijaitsevat kaikki samassa rakennuksessa

Hautaosastoilla on tolpat, joihin on merkitty hautaosasto. Isoimmilla porteilla on kartat, joista selviää osastot ja hautausmaalla sijaitsevat rakennukset.

Hautausmaan toimisto:  Kellarikuja 2, 28120 Pori

Siunauskappeleiden pysäköintipaikat: Pientä kappelia lähin pysäköintipaikka löytyy osoitteessa Maantiekatu 33, Isoa kappelia ja krematoriota lähin pysäköintialue on osoitteessa Kellarikuja 2.

Muut parkkipaikat:  Rauhanpuisto, Tikkulantie

 

Oheisen kartan Käppärän hautausmaalta (2 sivua) voi ladata pdf-muodossa täältäLinkki avautuu uudessa välilehdessä.

 

Sijainti kartalla

Pysäköinti Pysäköinti
wc wc