Retriitit ja muut hiljaisuuden vaaliminen

Lähtekää mukaani johonkin yksinäiseen paikkaan, niin saatte vähän levähtää  Mark. 6:30-34

Tämä Jeesuksen oppilailleen antama esimerkki vetäytymisestä kuvaa hyvin hiljaisuuden retriitin keskeistä periaatetta: irrottautumista siitä, mikä uuvuttaa, lähtemistä yhdessä lähelle luontoa ja Kolmiyhteistä Jumalaa.

Sana retriitti merkitsee takaisin, erilleen vetäytymistä. Retriitti on mahdollisuus antaa tilaa levähtää ja kuunnella itseään, avautua rauhassa Jumalan sanan puhutteluun.

Monenlaisen elämän vaatimusten ja epävarmuuden keskellä usein hukkaannumme. Retriittihiljaisuus on yksinkertaisuutta, joka auttaa erottamaan oleellisen ja merkityksellisen elämässämme.

Hiljaisuuden retriitit

Hiljaisuuden viljelyn keskeiseksi muodoksi on vakiintunut hiljaisuuden retriitti. Retriitti on löytänyt rukoushiljaisuutensa 300-luvulla syntyneestä Egyptin erämaaisien luostarikilvoitteluperinteestä. Erämaan pyhien löydöt rukouksesta, hiljaisuuden ja sisäisen elämän vaalimisesta ovat vaikuttaneet myös aikamme kaipuuseen kristillisessä kirkossa.

Retriitti merkitsee vetäytymistä pois totutuista arkisista olosuhteista hiljaiseen paikkaan. Tavanomaisessa viikonlopun pituisessa retriitissä perjantai-illasta sunnuntai-iltapäivään 10-15 henkilöä sitoutuu yhdessä hiljaisuuteen. Hiljaisuuden sääntöön sitoutumalla kunnioitetaan sekä omaa että yhteistä hiljaisuuden matkaa. Jokainen osallistuja saa käyttöönsä oman huoneen.

Retriitin päiväohjelmaa rytmittävät ehtoollisen vietto ja rukoushetket, ohjaajan pitämä virikepuhe. Retriitissä voi lukea sisäisen elämän vaalimisen tueksi ohjaajan esiin laittamaa kirjallisuutta. Ohjaajan kanssa on myös mahdollisuus sopia keskusteluaika hiljaisuuden esiin nostamien asioiden käsittelyyn. Päiväohjelman keskellä on myös tilaa levolle, ulkoilulle ja yhteiselle ruokailulle.

Hiljaisuuden päivä

On eräänlainen "miniretriitti", jossa seurataan yhden retriittipäivän ohjelmaa. Hiljaisuuden päivän kesto voi olla esim. klo 9–18.

Pieni pyhiinvaellus 12.7.2021

Pienen pyyhiinvaelluksen alkusiunaus Junnilasa 12.7.2021

Pienen pyhiinvaelluksen Reposaaren maisemissa matkaan siunaaminen 12.7.2021 Junnilan pihamaalla ristin juurella.

Arkiretriitti

Ohjattu jakso toteutuu arkielämän keskellä, jossa asetutaan hengellisten kysymysten äärelle

• sisältää päivittäin noin puolen tunnin rukousmietiskelyn Raamatun tekstien äärellä
  • sisältää viikoittaisen tapaamisen oman ohjaajan kanss
  • 4- tai 6-viikkoisen alussa ja lopussa osallistutaan yhdessä messuun ja sen jälkeen ryhmätapaamiseen
  • arkiretriittiin sopii noin 3–4 henkilöä/ohjaaja

Muita hiljaisuuden viljelyn muotoja, esimerkkejä Porissa ajoittain järjestettävistä tapahtumista:

• Hiljaisuuden ilta
  • Hiljaisuuden messu
  • Hiljaisuuden risteily
  • Hiljaisuuden vaellus
  • Pyhiinvaellukset
  • Kirkkovaellukset
  • Hiljaisuuden polut
  • Lintukävelyt, lyhyemmät neuleretriitit jne.
Ristivarjo talvisella hangella
Ristivarjo Junnilan talvisella hangella. Kuva: Raino Salmijärvi

Junnilan Ankkalampi, kuva Suvi Santala

Tyyni meren ranta ilta-auringossa. Horisontissa tuulimyllyt. Kuva Suvi Santala
Kesäinen merenranta, kaukainen horisontti. Kuva Carita Mäntysaari.

Pyhiinvaellus on hiljaisuuden löytöretki. Ladattavaa materiaalia varhaiskasvattajille evl.fi/pyhiinvaellus/pyhiinvaellustietoa/materiaalitLinkki avautuu uudessa välilehdessä