Sankarihaudat

Eri puolilla Poria, 28100 Pori

Sankarihautausmaat ja sotien ajan muistomerkit

Porin ev.lut. seurakuntayhtymän alueella sankarihautoja on kuudessa eri paikassa:

Keski-Porin kirkkopuiston sankarihaudoissa on 536, Ahlaisissa 64, Reposaarella 62, Lassilassa 48, Lattomerellä 19 ja Noormarkussa 84 vainajaa. Sankarivainajien muistomerkkien lisäksi samoilta alueilta löytyy myös muita, sotien aikaan liittyviä muistomerkkejä.

Ahlaisten uuden hautausmaan perällä sijaitsee Vakaumuksensa puolesta henkensä menettäneiden punaisten muistolle -muistomerkki.

Ahlaisten vanhalla kirkkomaalla on 64 vainajan sankarihautausmaa. Hautakivessä lukee Isänmaan puolesta 1939–1944. Kirkkomaalla on myös Suojeluskuntalaisten ja Lottien työn kunniaksi kiinnitetty laatta.

Keski-Porin kirkkopuistossa on neljä sotien aikaan liittyvää muistomerkkiä:

• Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki
  • Valkoisten muistomerkki
  • Vuonna1919 Vienan-Karjalassa ja Aunuksessa kaatuneiden porilaisten muistomerkki
  • Sankarihautausmaan upea muistomerkki

Jaakko Laaksovirran suunnittelemalle sankarihautausmaalle on siunattu 536 vainajaa; maahan haudattuja 445 ja kentälle jääneitä on 91.

Professori Aimo Tukiainen on suunnitellut ja toteuttanut ”In Memorial” -monumentaalisen veistosryhmän. Graniittijalustan päällä olevat viisi henkilöä ovat nimeltään Isänmaa kutsuu, Etulinjoilla, Matkan pää, Risti kirkastuu ja Elämä jatkuu. Muistomerkin muuri on valmistettu Vehmaan punaisesta graniitista ja patsaat valettu pronssista vuosina 1950–1952.

Sankarihautausmaan keskellä oleva kookas risti on uusittu Satakunnan museon ohjeita noudattaen vanhan mallin mukaisesti.

Käppärän hautausmaalla on yksityinen W. Rosenlew Oy Ab:n pystyttämä muistomerkki (tehtaan pommituksessa kuolleiden muistoksi), Punaisten muistomerkki (toverihauta) sekä SKP:n muistomerkki (vapaussodassa kaatuneet skp:n jäsenet).

Lassilan hautausmaata koristaa vuonna 1951 valmistunut sankarihauta-alue muistomerkkeineen.

Lattomeren hautausmaa on paikallisen rukoushuoneyhdistyksen omistama yksityinen hautausmaa. Lattomeren kylän keskellä sijaitsevalla hautausmaalla on sankarihautausmaa, johon on haudattu 19 vainajaa. 1939–1944 Isänmaan puolesta -muistomerkin lisäksi hautausmaalla on Kansallissodan muistomerkki.

Noormarkun hautausmaan sankarihauta-alue sijaitsee kirkon läheisyydessä.

Reposaaren hautausmaan keskivaiheilla on Vakaumuksensa puolesta henkensä menettäneiden punaisten muistolle -muistomerkki. Kirkkopuiston sankarihautausmaalle
on haudattu 29 vainajaa, mereen jäi 33 vainajaa. Pro Patria 1939–1944 -muistokivi sijaitsee sankarihautojen vieressä.  Torpedovene S2 -muistomerkki sijaitsee myös kirkkopuistossa samoin kuin Hacklinin muistomuuri.