Haudan hoito

Hautainhoitohinnasto pdf-tiedostona

Reposaaren hautausmaa

Haudat on pidettävä hautausmaan arvoa vastaavasti hoidettuna. Haudan hoidosta vastaa hautaoikeuden haltija. Tärkeintä on huolehtia haudalla mahdollisesti olevan muistomerkin kunnosta niin, että se on turvallinen ja tukevasti asennettu. Muistomerkin kunto kannattaa tarkastaa vuosittain erityisesti talven jäljiltä. Mikäli muistomerkki on mennyt vinoon, sen voi oikaista itse tai sen voi antaa jonkin kiviliikkeen tehtäväksi. Myös seurakunta voi tilauksesta tehdä oikaisutöitä.

Kukkahoidon järjestäminen ei ole välttämätöntä. Mikäli perinteisen kesäkukkahoidon ylläpito tuntuu työläältä, on monivuotisten perennojen käyttö haudan vehreyttäjänä vähätöisempi ja edullisempi sekä myös ympäristöystävällinen ja kaunis vaihtoehto.

Jokaiselle meistä on annettu tärkeä tehtävä kantaa vastuu luomakunnasta. Minimoi muovi ja kertakäyttöisyys myös haudan hoidossa ja lajittele haudan hoidossa syntyvä jäte oikeisiin astioihin.   Maatuvien ainesten astiaan laitetaan mm. kuihtuneet kukat, multapaakut ja risunpätkät. Maatuvat ainekset kompostoidaan uudelleen mullaksi, joten on tärkeää, ettei sekaan joudu muovia ja muita sinne kuulumattomia jätteitä. Metallinkeräysastiaan kuuluvat mm. kynttilöiden metallihatut, käytöstä poistetut metallilyhdyt, tuikkukynttilöiden kuoret ja metallilangat. Sekajäteastiaan laitetaan pakkausjätteet, kynttilöiden muoviosat, rikkinäiset leikkokukka-astiat, muoviset kukkaruukut sekä pahvi. Keväisin hautausmaille tuodaan erillisiä lavoja, joille voi laittaa havut ja kanervat haudoilta.

Talven ajaksi tuodut kynttilälyhdyt kannattaa viedä kesäksi kotiin, äitienpäivään mennessä, näin lyhdyt säilyvät käyttökunnossa pidempään eivätkä vaikeuta kevätkunnostusta ja muita hoitotöitä. Kynttilöiden polttaminen hautausmaalla on kiellettyä kesäaikaan maastopalovaaran takia.
Muistomerkin eteen rakennettava kukkatila saa sijaita enimmillään 30 cm pohjakiven edestä. Kukkatilaa ei saa reunustaa irtoesineillä, sillä ne voivat aiheuttaa vaaratilanteita sinkoutuessaan ruohonleikkuun yhteydessä.

Metsähautausmaalla kukat pitää olla umpinaisessa astiassa, jotta kasvualustan ravinteet eivät pääsisi rehevöittämään herkkää metsäluontoa. Metsähautausmaalla luonnon muovaama mäntykangas metsänpohjineen muodostaa vuodenaikojen mukaan vaihtuvan eheän taustan haudoille, joten hauta on harmoninen ilman kukkia ja hoitoakin. Mikäli haudan kukkatilan haluaa ennallistaa takaisin metsänpohjaksi, sen saa tehdä itse tai seurakunta voi tilauksesta tehdä ennallistamisen.

Haudanhoitosopimus

Haudan hoidosta voidaan tehdä hoitosopimus seurakuntayhtymän hallinnoiman hautainhoitorahaston kanssa. Haudan hoidon voi tilata ensisijaisesti hautaoikeuden haltija. Hoitovaihtoehtoina on viideksi tai kymmeneksi vuodeksi tehtävä ympäristöystävällinen perennahoito tai yhdeksi, viideksi tai kymmeneksi vuodeksi tehtävä hoito kesäkukilla. Hoito toteutetaan seurakunnan valitsemilla kukilla.

Hoidon hinta määräytyy haudan todellisen koon mukaan. 

Metsähautausmaalle on mahdollista tilata pelkkä kastelupalvelu, joka ei sisällä seurakunnan valitsemia kukkia.

Hoitosopimus alkaa vuosittain 10. kesäkuuta ja päättyy syyskuun loppuun.  Hoitosopimus tehdään kirjallisesti maaliskuun loppuun mennessä. Ennen sopimuksen tekoa haudan on oltava sellaisessa kunnossa, että sitä voidaan turvallisesti hoitaa, mm. muistomerkin on oltava suorassa. Mikäli muistomerkki on vaarallisen vinossa, hoito voi alkaa vasta kivenoikaisun jälkeen.

Sopimushaudan hoitoon sisältyy mullan vaihto kukkatilaan. Kukat istutetaan vuosittain kesäkuun 10. päivän jälkeen juhannukseen mennessä ja kukat poistetaan syyskuun lopussa. Kukat istutetaan taimina ja muutamassa viikossa kasvit saavuttavat lajityypillisen kokonsa. Hoitoon kuuluu 10.6.–30.9. välisenä aikana kastelu, lannoitus, huonojen kukkien poisto myös maljakosta, rikkaruohojen poisto, muistomerkin pesu vedellä ja harjalla sekä hauta-alueen siisteydestä huolehtiminen. Muut mahdolliset tehtävät tilataan erikseen.

Omaisten istuttamat kevätkukat (orvokit, äitienpäiväruusut yms.) poistetaan haudoilta kevätkunnostustöiden yhteydessä.
Omaisten istuttamia kukkia ei vaihdeta, jos niihin tulee kasvitauteja.

Vuonna 2023 tai aiemmin sovitut talvihoidot havuineen ja callunoineen sekä joulukynttilöiden sytytykset hoidetaan sopimuksen mukaisesti.

Panoraama Lassilan kirkkomaalta

Lassilan kirkkomaa

Ympäristöystävällinen perennahoito

Perennahoidossa seurakuntayhtymä valitsee haudalle sopivan perennan kasvupaikan mukaan. Monivuotiset perennat ovat ympäristöystävällisempi vaihtoehto kuin koko kesän kukkivat kesäkukat.

Perennojen kukinta on tavallisesti vaatimattomampaa ja lyhytkestoisempaa kuin kesäkukilla. Toisaalta perennoilla on monesti näyttävät lehdet ja ne aloittavat kasvunsa varhain keväällä ja osa lajeista säilyy vehreinä vielä ensimmäisten pakkasten jälkeenkin. Perennahoitohaudoille istutettavat kevätsipulikukat ilahduttavat varhaisella kukinnallaan ja hyödyttävät myös kevään ensimmäisiä pölyttäjiä.

Perennahoitoon sisältyy seurakunnan valitsemien perennojen istutus, kastelu, lannoitus ja huonojen kukkien sekä rikkaruohojen poisto. Hoitoon sisältyy muistomerkin pesu vedellä ja harjalla ja hauta-alueen siisteydestä huolehtiminen sekä kukkien jakaminen tarvittaessa. Muut mahdolliset tehtävät on tilattava erikseen.

Kukkapenkkiin ei saa istuttaa muita kukkia (esim. syksyllä kanervia), koska monivuotisen kasvin juuristo vaurioituu.
Porin metsähautausmaan haudoille voi tilata asiakkaan omaan altakasteluruukkuun kukkien kastelun.

Haudanhoitohinnasto arkkuhaudoilla

Hoidon hinta määräytyy haudan koon mukaan eli kuinka monesta rinnakkaisesta hautasijasta hauta muodostuu.

Haudan leveys 1 metri:

 • 1 vuoden kesähoito seurakunnan valitsemilla kukilla 130 €
 • 5 vuoden kesähoito seurakunnan valitsemilla kukilla 700 €
 • 10 vuoden kesähoito seurakunnan valitsemilla kukilla 1495 €
 • Haudan peruskunnostus  106 €

Haudan leveys on 2 metriä:

 • 1 vuoden kesähoito seurakunnan valitsemilla kukilla 150 €
 • 5 vuoden kesähoito seurakunnan valitsemilla kukilla 805 €
 • 10 vuoden kesähoito seurakunnan valitsemilla kukilla 1719 €
 • Haudan peruskunnostus  122 €

Haudan leveys 3 metriä:

 • 1 vuoden kesähoito seurakunnan valitsemilla kukilla 173 €
 • 5 vuoden kesähoito seurakunnan valitsemilla kukilla 926 €
 • 10 vuoden kesähoito seurakunnan valitsemilla kukilla 2014 €
 • Haudan peruskunnostus  140 €

Leveämpien hautojen hoitohinnat näkyvät hautainhoitorahaston hinnastossa. 

Perennahoito

Seurakunta valitsee perennan kasvupaikan mukaan.

 • 5 vuoden perennahoito 456 €
 • 10 vuoden perennahoito 976 €

Kasteluhoito metsähautausmaalla

Omaisten tuomien kukkien kastelu omaan kukka-astiaan.

 • Yhden vuoden kasteluhoito 57 €