Haudan hoito

Hautainhoitohinnasto pdf-tiedostona

Reposaaren hautausmaa

Haudat on pidettävä hautausmaan arvoa vastaavasti hoidettuna. Haudan hoidosta vastaa hautaoikeuden haltija. Tärkeintä on huolehtia haudalla mahdollisesti olevan muistomerkin kunnosta niin, että se on turvallinen ja tukevasti asennettu. Muistomerkin kunto kannattaa tarkastaa vuosittain erityisesti talven jäljiltä. Mikäli muistomerkki on mennyt vinoon, sen voi oikaista itse tai sen voi antaa jonkin kiviliikkeen tehtäväksi. Myös seurakunta voi tilauksesta tehdä oikaisutöitä.

Kukkahoidon järjestäminen ei ole välttämätöntä. Mikäli perinteisen kesäkukkahoidon ylläpito tuntuu työläältä, on monivuotisten perennojen käyttö haudan vehreyttäjänä vähätöisempi ja edullisempi sekä myös ympäristöystävällinen ja kaunis vaihtoehto.

Jokaiselle meistä on annettu tärkeä tehtävä kantaa vastuu luomakunnasta. Minimoi muovi ja kertakäyttöisyys myös haudan hoidossa ja lajittele haudan hoidossa syntyvä jäte oikeisiin astioihin.   Maatuvien ainesten astiaan laitetaan mm. kuihtuneet kukat, multapaakut ja risunpätkät. Maatuvat ainekset kompostoidaan uudelleen mullaksi, joten on tärkeää, ettei sekaan joudu muovia ja muita sinne kuulumattomia jätteitä. Metallinkeräysastiaan kuuluvat mm. kynttilöiden metallihatut, käytöstä poistetut metallilyhdyt, tuikkukynttilöiden kuoret ja metallilangat. Sekajäteastiaan laitetaan pakkausjätteet, kynttilöiden muoviosat, rikkinäiset leikkokukka-astiat, muoviset kukkaruukut sekä pahvi. Keväisin hautausmaille tuodaan erillisiä lavoja, joille voi laittaa havut ja kanervat haudoilta.

Talven ajaksi tuodut kynttilälyhdyt kannattaa viedä kesäksi kotiin, äitienpäivään mennessä, näin lyhdyt säilyvät käyttökunnossa pidempään eivätkä vaikeuta kevätkunnostusta ja muita hoitotöitä. Kynttilöiden polttaminen hautausmaalla on kiellettyä kesäaikaan maastopalovaaran takia.
Muistomerkin eteen rakennettava kukkatila saa sijaita enimmillään 30 cm pohjakiven edestä. Kukkatilaa ei saa reunustaa irtoesineillä, sillä ne voivat aiheuttaa vaaratilanteita sinkoutuessaan ruohonleikkuun yhteydessä.

Metsähautausmaalla kukat pitää olla umpinaisessa astiassa, jotta kasvualustan ravinteet eivät pääsisi rehevöittämään herkkää metsäluontoa. Metsähautausmaalla luonnon muovaama mäntykangas metsänpohjineen muodostaa vuodenaikojen mukaan vaihtuvan eheän taustan haudoille, joten hauta on harmoninen ilman kukkia ja hoitoakin. Mikäli haudan kukkatilan haluaa ennallistaa takaisin metsänpohjaksi, sen saa tehdä itse tai seurakunta voi tilauksesta tehdä ennallistamisen.

Haudanhoitosopimus

Epävakaa maailmantilanne ja epävarmuus energiansaannissa vaikuttavat myös ryhmäkasvien saatavuuteen ja hoitoon, joten vuonna 2023 kesähoitosopimuksia tehdään ainoastaan yhdeksi vuodeksi kerrallaan. Perennahoitosopimuksia tehdään edelleen viiden tai kymmenen vuoden ajaksi.

Hoidon hinta määräytyy haudan todellisen koon mukaan. Käytettäessä vanhoja säilytettäviä arkkuhautapaikkoja uurnahautoina sovelletaan arkkuhautojen hoitohinnastoa. Mikäli kyseessä on uurnahautaosastolla sijaitseva uurnahauta, käytetään uurnahautojen hoitohinnastoa. Hinnastot esitellään jäljempänä.

Hoitosopimus alkaa vuosittain 10. kesäkuuta ja päättyy syyskuun loppuun.  Hoitosopimus tehdään kirjallisesti maaliskuun loppuun mennessä. Ennen sopimuksen tekoa haudan on oltava sellaisessa kunnossa, että sitä voidaan turvallisesti hoitaa, mm. muistomerkin on oltava suorassa. Mikäli muistomerkki on vaarallisen vinossa, hoito voi alkaa vasta kivenoikaisun jälkeen.

Sopimushaudan hoitoon sisältyy mullan vaihto kukkatilaan. Mikäli hoito on tilattu kukkien kanssa, kukat istutetaan vuosittain kesäkuun 10. päivän jälkeen juhannukseen mennessä ja kukat poistetaan syyskuun lopussa. Kukat istutetaan taimina ja muutamassa viikossa kasvit saavuttavat lajityypillisen kokonsa. Hoitoon kuuluu 10.6.–30.9. välisenä aikana kastelu, lannoitus, huonojen kukkien poisto myös maljakosta, rikkaruohojen poisto, muistomerkin pesu vedellä ja harjalla sekä hauta-alueen siisteydestä huolehtiminen. Muut mahdolliset tehtävät tilataan erikseen.

Omaisten istuttamat kevätkukat (orvokit, äitienpäiväruusut yms.) poistetaan haudoilta kevätkunnostustöiden yhteydessä.
Omaisten istuttamia kukkia ei vaihdeta, jos niihin tulee kasvitauteja.

Panoraama Lassilan kirkkomaalta

Lassilan kirkkomaa

Ympäristöystävällinen perennahoito

Perennahoidossa seurakuntayhtymä valitsee haudalle sopivan perennan kasvupaikan mukaan. Monivuotiset perennat ovat ympäristöystävällisempi vaihtoehto kuin koko kesän kukkivat kesäkukat.

Perennojen kukinta on tavallisesti vaatimattomampaa ja lyhytkestoisempaa kuin kesäkukilla. Toisaalta perennoilla on monesti näyttävät lehdet ja ne aloittavat kasvunsa varhain keväällä ja osa lajeista säilyy vehreinä vielä ensimmäisten pakkasten jälkeenkin. Perennahoitohaudoille istutettavat kevätsipulikukat ilahduttavat varhaisella kukinnallaan ja hyödyttävät myös kevään ensimmäisiä pölyttäjiä.

Perennahoitoon sisältyy seurakunnan valitsemien perennojen istutus, kastelu, lannoitus ja huonojen kukkien sekä rikkaruohojen poisto. Hoitoon sisältyy muistomerkin pesu vedellä ja harjalla ja hauta-alueen siisteydestä huolehtiminen sekä kukkien jakaminen tarvittaessa. Muut mahdolliset tehtävät on tilattava erikseen.

Kukkapenkkiin ei saa istuttaa muita kukkia (esim. syksyllä kanervia), koska monivuotisen kasvin juuristo vaurioituu.
Porin metsähautausmaan haudoille voi tilata asiakkaan omaan altakasteluruukkuun kukkien kastelun.

Haudanhoitohinnasto arkkuhaudoilla

Tätä hinnastoa noudatetaan, kun kyseessä on arkkuhauta tai uurnahaudaksi luovutettu vanha arkkuhautapaikka. 

Haudan leveys 1 metri:

 • 1 vuoden kesähoito 110 €
  - talvihavutus  35 €
 • Haudan peruskunnostus  90 €

Haudan leveys on 2 metriä:

 • 1 vuoden kesähoito127 €
  - talvihavutus  39 €
 • Haudan peruskunnostus  109 €

Haudan leveys 3 metriä:

 • 1 vuoden kesähoito 147 €
  - talvihavutus  42 €
 • Haudan peruskunnostus  126 €

Haudan leveys 4 metriä:

 • 1 vuoden kesähoito 159 €
  - talvihavutus  46 €
 • Haudan peruskunnostus  145 €

Haudan leveys 5 metriä:

 • 1 vuoden kesähoito 182€
  - talvihavutus  48 €
 • Haudan peruskunnostus  160 €

Haudanhoitohinnasto uurnahaudoilla

Uurnahautaosastolla sijaitseva uurnahauta:

 • 1 vuoden hoito  60 €
  - talvihavutus 35 €
 • Uurnahaudan peruskunnostus  48 €

Perennahoito

Seurakunta valitsee perennan kasvupaikan mukaan.

 • 5 vuoden perennahoito 443 €
 • 10 vuoden perennahoito 947 €

Kasteluhoito metsähautausmaalla

Omaisten tuomien kukkien kastelu omaan kukka-astiaan.

 • Yhden vuoden kasteluhoito 55 €

Hoitohinnaston kukkavalikoima ja niiden hinnat

Mikäli hoito tilataan kukkien kanssa, asiakas voi valita eri kukkalajeista mieleisensä vaihtoehdon. Alla on esitetty valittavana olevat lajit ja niiden kappalehinnat.

 • mukulabegonia tai verenpisara  8 € / kpl
   
 • samettiruusu, pikkubegonia tai hopealehti 5 €/kpl​​​​

Talvihavutus 

Haudalle on mahdollista tilata erikseen myös talvihavutus. Havutilaukset on tehtävä elokuun loppuun mennessä.

Joulukynttilä

Jouluksi on mahdollista tilata läheisen haudalle kynttilän sytytys. Kynttilä sytytetään lyhdyn sisälle jouluksi ja poistetaan tapaninpäivän jälkeen.
Joulukynttilätilaukset on tehtävä marraskuun loppuun mennessä.

 • Joulukynttilä 25 €/kpl