Haudan hoito

Hautainhoitohinnasto pdf-tiedostona

Reposaaren hautausmaa

Haudat on pidettävä hautausmaan arvoa vastaavasti hoidettuna. Haudan hoidosta vastaa hautaoikeuden haltija. Tärkeintä on huolehtia haudalla mahdollisesti olevan muistomerkin kunnosta niin, että se on turvallinen ja tukevasti asennettu. Muistomerkin kunto kannattaa tarkastaa vuosittain erityisesti talven jäljiltä. Mikäli muistomerkki on mennyt vinoon, sen voi oikaista itse tai sen voi antaa jonkin kiviliikkeen tehtäväksi. Myös seurakunta voi tilauksesta tehdä oikaisutöitä.

Kukkahoidon järjestäminen ei ole välttämätöntä. Mikäli perinteisen kesäkukkahoidon ylläpito tuntuu työläältä, on monivuotisten perennojen käyttö haudan vehreyttäjänä vähätöisempi ja edullisempi sekä myös ympäristöystävällinen ja kaunis vaihtoehto.

Jokaiselle meistä on annettu tärkeä tehtävä kantaa vastuu luomakunnasta. Minimoi muovi ja kertakäyttöisyys myös haudan hoidossa ja lajittele haudan hoidossa syntyvä jäte oikeisiin astioihin.   Maatuvien ainesten astiaan laitetaan mm. kuihtuneet kukat, multapaakut ja risunpätkät. Maatuvat ainekset kompostoidaan uudelleen mullaksi, joten on tärkeää, ettei sekaan joudu muovia ja muita sinne kuulumattomia jätteitä. Metallinkeräysastiaan kuuluvat mm. kynttilöiden metallihatut, käytöstä poistetut metallilyhdyt, tuikkukynttilöiden kuoret ja metallilangat. Sekajäteastiaan laitetaan pakkausjätteet, kynttilöiden muoviosat, rikkinäiset leikkokukka-astiat, muoviset kukkaruukut sekä pahvi. Keväisin hautausmaille tuodaan erillisiä lavoja, joille voi laittaa havut ja kanervat haudoilta.

Talven ajaksi tuodut kynttilälyhdyt kannattaa viedä kesäksi kotiin, äitienpäivään mennessä, näin lyhdyt säilyvät käyttökunnossa pidempään eivätkä vaikeuta kevätkunnostusta ja muita hoitotöitä. Kynttilöiden polttaminen hautausmaalla on kiellettyä kesäaikaan maastopalovaaran takia.
Muistomerkin eteen rakennettava kukkatila saa sijaita enimmillään 30 cm pohjakiven edestä. Kukkatilaa ei saa reunustaa irtoesineillä, sillä ne voivat aiheuttaa vaaratilanteita sinkoutuessaan ruohonleikkuun yhteydessä.

Metsähautausmaalla kukat pitää olla umpinaisessa astiassa, jotta kasvualustan ravinteet eivät pääsisi rehevöittämään herkkää metsäluontoa. Metsähautausmaalla luonnon muovaama mäntykangas metsänpohjineen muodostaa vuodenaikojen mukaan vaihtuvan eheän taustan haudoille, joten hauta on harmoninen ilman kukkia ja hoitoakin. Mikäli haudan kukkatilan haluaa ennallistaa takaisin metsänpohjaksi, sen saa tehdä itse tai seurakunta voi tilauksesta tehdä ennallistamisen.

Haudanhoitosopimus

Hoidon hinta määräytyy haudan todellisen koon mukaan. Hoitosopimus tehdään joko yhden, viiden tai 10 vuoden ajaksi, mutta enintään hautapaikan hallintaoikeuden jäljellä olevaksi ajaksi. Hoidon hinta määräytyy haudan todellisen koon mukaan. Käytettäessä vanhoja säilytettäviä arkkuhautapaikkoja uurnahautoina sovelletaan arkkuhautojen hoitohinnastoa. Mikäli kyseessä on uurnahautaosastolla sijaitseva uurnahauta, käytetään uurnahautojen hoitohinnastoa. Hinnastot esitellään jäljempänä.

Hoitosopimus alkaa vuosittain 10. kesäkuuta ja päättyy syyskuun loppuun.  Hoitosopimus tehdään kirjallisesti maaliskuun loppuun mennessä. Ennen sopimuksen tekoa haudan on oltava sellaisessa kunnossa, että sitä voidaan turvallisesti hoitaa, mm. muistomerkin on oltava suorassa. Mikäli muistomerkki on vaarallisen vinossa, hoito voi alkaa vasta kivenoikaisun jälkeen.

Sopimushaudan hoitoon sisältyy mullan vaihto kukkatilaan. Mikäli hoito on tilattu kukkien kanssa, kukat istutetaan vuosittain kesäkuun 10. päivän jälkeen juhannukseen mennessä ja kukat poistetaan syyskuun lopussa. Kukat istutetaan taimina ja muutamassa viikossa kasvit saavuttavat lajityypillisen kokonsa. Hoitoon kuuluu 10.6.–30.9. välisenä aikana kastelu, lannoitus, huonojen kukkien poisto myös maljakosta, rikkaruohojen poisto, muistomerkin pesu vedellä ja harjalla sekä hauta-alueen siisteydestä huolehtiminen. Muut mahdolliset tehtävät tilataan erikseen.

Omaisten istuttamat kevätkukat (orvokit, äitienpäiväruusut yms.) poistetaan haudoilta kevätkunnostustöiden yhteydessä.
Omaisten istuttamia kukkia ei vaihdeta, jos niihin tulee kasvitauteja.

Panoraama Lassilan kirkkomaalta

Lassilan kirkkomaa

Ympäristöystävällinen perennahoito

Perennahoidossa seurakuntayhtymä valitsee haudalle sopivan perennan kasvupaikan mukaan. Monivuotiset perennat ovat ympäristöystävällisempi vaihtoehto kuin koko kesän kukkivat kesäkukat.

Perennojen kukinta on tavallisesti vaatimattomampaa ja lyhytkestoisempaa kuin kesäkukilla. Toisaalta perennoilla on monesti näyttävät lehdet ja ne aloittavat kasvunsa varhain keväällä ja osa lajeista säilyy vehreinä vielä ensimmäisten pakkasten jälkeenkin. Perennahoitohaudoille istutettavat kevätsipulikukat ilahduttavat varhaisella kukinnallaan ja hyödyttävät myös kevään ensimmäisiä pölyttäjiä.

Perennahoitoon sisältyy seurakunnan valitsemien perennojen istutus, kastelu, lannoitus ja huonojen kukkien sekä rikkaruohojen poisto. Hoitoon sisältyy muistomerkin pesu vedellä ja harjalla ja hauta-alueen siisteydestä huolehtiminen sekä kukkien jakaminen tarvittaessa. Muut mahdolliset tehtävät on tilattava erikseen.

Kukkapenkkiin ei saa istuttaa muita kukkia (esim. syksyllä kanervia), koska monivuotisen kasvin juuristo vaurioituu.
Porin metsähautausmaan haudoille voi tilata asiakkaan omaan altakasteluruukkuun kukkien kastelun.

Haudanhoitohinnasto arkkuhaudoilla

Tätä hinnastoa noudatetaan, kun kyseessä on arkkuhauta tai uurnahaudaksi luovutettu vanha arkkuhautapaikka. Talvihavutus on esillä tarkemmin myöhemmin tällä sivulla.

Haudan leveys 1 metri:

 • 1 vuoden kesähoito 105 €
  - talvihavutus  33 €
 • 5 vuoden hoitosopimus 567 €
  - talvihavutus  176 €
 • 10 vuoden hotosopimus 1 209 €
  - talvihavutus  381  €
 • Haudan peruskunnostus  85 €

Haudan leveys on 2 metriä:

 • 1 vuoden kesähoito120 €
  - talvihavutus  37 €
 • 5 vuoden hoitosopimus 659 €
  - talvihavutus  193 €
 • 10 vuoden hoitosopimus 1 406 €
  - talvihavutus  412 €
 • Haudan peruskunnostus  104 €

Haudan leveys 3 metriä:

 • 1 vuoden kesähoito 139 €
  - talvihavutus  40 €
 • 5 vuoden hoitosopimus 740 €
  - talvihavutus  211 €
 • 10 vuoden hoitosopimus 1 700 €
  - talvihavutus  452 €
 • Haudan peruskunnostus  119 €

Haudan leveys 4 metriä:

 • 1 vuoden kesähoito 151 €
  - talvihavutus  44 €
 • 5 vuoden hoitosopimus  825 €
  - talvihavutus  231 €
 • 10 vuoden hoitosopimus 1 766 €
  - talvihavutus  489 €
 • Haudan peruskunnostus  138 €

Haudan leveys 5 metriä:

 • 1 vuoden kesähoito 173 €
  - talvihavutus  46 €
 • 5 vuoden hoitosopimus  931 €
  - talvihavutus  249 €
 • 10 vuoden hoitosopimus  1 988 €
  - talvihavutus  529 €
 • Haudan peruskunnostus maksaa 152 €

Haudanhoitohinnasto uurnahaudoilla

Uurnahautaosastolla sijaitseva uurnahauta:

 • 1 vuoden hoito  57 €
  - talvihavutus 33 €
 • 5 vuoden hoito 308 € 
  - talvihavutus 176 €
 • 10 vuoden hoito 659 €
  - talvihavutus 381 €
 • Uurnahaudan peruskunnostus  46 €

Perennahoito

Seurakunta valitsee perennan kasvupaikan mukaan.

 • 5 vuoden perennahoito 421 €
 • 10 vuoden perennahoito 902 €

Kasteluhoito metsähautausmaalla

Omaisten tuomien kukkien kastelu omaan kukka-astiaan.

 • Yhden vuoden kasteluhoito 53 €

Hoitohinnaston kukkavalikoima ja niiden hinnat

Mikäli hoito tilataan kukkien kanssa, asiakas voi valita eri kukkalajeista mieleisensä vaihtoehdon. Alla on esitetty valittavana olevat lajit ja niiden kappalehinnat hoitovuosien mukaan.

 • mukulabegonia, verenpisara tai kyynelverenpisara
  - 1 v. hoito 7 € / kpl
  - 5 v. hoito 39 € / kpl
  - 10 v. hoito 84€ / kpl
   
 • samettiruusu
  ​​​​​​​- 1 v. hoito 5 €/kpl
  ​​​​​​​- 5 v. hoito 26 €/kpl
  ​​​​​​​- 10 v. hoito 56 €/kpl
   
 • pikkubegonia tai hopealehti
  - 1 v. hoito 2 €/kpl
  ​​​​​​​- 5 v. hoito 13 €/kpl
  ​​​​​​​- 10 v. hoito 28 €/kpl

Talvihavutus ja kanervat

Haudalle on mahdollista tilata erikseen myös talvihavutus ( kts. edellä) ja kanervan eli callunan istutus. Havu- ja kanervatilaukset on tehtävä elokuun loppuun mennessä.

 • Kanerva eli calluna
  - 1 v. hoito 12 €/kpl
  - 5 v. hoito 65/kpl
  ​​​​​​​- 10 v. hoito 138 €/kpl​​​​

Joulukynttilä

Jouluksi on mahdollista tilata läheisen haudalle kynttilän sytytys. Kynttilä sytytetään lyhdyn sisälle jouluksi ja poistetaan tapaninpäivän jälkeen.
​​​​​​​Joulukynttilätilaukset on tehtävä marraskuun loppuun mennessä.

 • Joulukynttilä
  - 1 v. hoito 24 €/kpl
  - 5 v. hoito 118 €/kpl
  ​​​​​​​- 10 v. hoito 254 €/kpl