Jumalanpalvelukset tällä hetkellä avoimia

Jumalanpalvelukset ovat avoimia. Kirkoissa noudatetaan turvavälejä ja ihmisten toivotaan noudattavan käsihygieniaa. 

Facebookissa ovat Keski-Porin, Teljän, Länsi-Porin, Meri-Porin ja Noormarkun jumalanpalvelukset ja Lavian (kirkkoporissa.fi/lavian-seurakunta) palvelukset nettiradiosta.

Lisäksi Teljän seurakunnan YouTube-kanava sisältää paljon tallenteita tapahtumista. Teljän Facebook-sivuilla on myös nettihartaus joka päivä.

Kirkkoporissa.fi-etusivulla on linkki, ”Hartauksia verkossa”, josta löytyvät suorina lähetyksinä Porin seurakuntien jumalanpalvelukset sekä tallenteita. Samasta linkistä löytyvät myös valtakunnallisen verkon jumalanpalvelukset.

Uutislistaukseen

Arkkipiispa Luoma: Vallalla on väliä

4.11.2019 14.11

Arkkipiispa Tapio Luoma avasi syksyn kirkolliskokouksen Turussa tänään maanantaina. Avauspuheessaan kirkolliskokousedustajille arkkipiispa nosti esille vallankäytön ja muun muassa kysymyksiä, joita valta herättää sekä mielikuvia, joita vallankäyttöön liitetään.

”Valta kiehtoo ja houkuttaa, kannustaa ja rakentaa - mutta myös lannistaa, vahingoittaa ja jopa tuhoaa”, hän sanoi.

Arkkipiispa muistutti, että vallasta on syytä puhua käyttäjästä riippumatta kaikkialla siellä, missä valta on läsnä, niin kirkossa kuin muuallakin yhteiskunnassa.

”Vastuun kantaminen merkitsee suostumista vallankäyttäjäksi. Aina ei ole helppoa löytää ehdokkaita vaaleihin tai hakijoita avoinna oleviin johtajan virkoihin. Vastuunkantajan valta pitää sisällään sen, että on suostuttava arvioinnin ja arvostelun kohteeksi. Kysymys ei tällöin ole vastuunkantajan henkilöstä, vaan siitä, miten hän käyttää hänelle uskottua valtaa. Vallankäytöstään hänen on tehtävä tili, ja siksi valtaa on voitava aina tarkastella kriittisesti, mieluiten tosin asiallisen kriittisesti.”

”Valta sinänsä ei kuitenkaan ole pelkästään kielteinen asia. Valta on vaikuttamista, ja siksi ilman vallankäyttöä asiat eivät kehity parempaan suuntaan. Vallalla on väliä”, arkkipiispa Luoma sanoi.

Arkkipiispa pohti myös, mitkä ovat palvelualttiin vallankäytön tärkeimpiä edellytyksiä ja löysi sille neljä näkökohtaa: valtaa ei voi omistaa, vallasta pitää myös luopua ja saatu valta on palautettava uudelleen jaettavaksi, vallankäytöstä tulee aina tehdä tili ja neljänneksi, vallankäyttäjän on hyvä pohtia, mitä vallankäyttö merkitsee ja aiheuttaa minulle itselleni ihmisenä.

”Valta on kaikkea muuta kuin yhdentekevää. Siksi vallasta on puhuttava ja sen eri puolia pohdittava, ei vain kirkossa ja kirkolliskokouksessa vaan kaikkialla, missä valtaa käytetään”, arkkipiispa Luoma totesi.

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon kirkolliskokous kokoontuu 4.-8.11. Turkuun viimeistä kertaa nykyisellä kokoonpanollaan. Helmikuussa valitaan päättäjät uudelle nelivuotiskaudelle.

Kirkolliskokouksen täysistuntoja voi seurata videostriimauksen kautta. Twitterissä kokousta voi seurata tunnisteella #kirkolliskokous.