Dietrich Bonhoeffer

Dietrich Bonhoeffer (1906–1945) oli yhteiskunnallinen vaikuttaja; saksalainen pappi ja teologi, joka toimi aktiivisesti natsismin vastaisessa kirkollisessa vastarintaliikkeessä. Luentosarja avaa ja syventää Bonhoefferin aikakautta sekä ajatusmaailmaa nykypäivään.

Porin Teljän seurakunta toteuttaa yhteistyössä Porin yliopistokeskuksen kanssa Dietrich Bonhoefferiin liittyvän Studia Generalia -luentosarjan huhtikuussa v. 2021.

Luennoitsijoina ovat säveltäjä Olli Kortekangas, johtava asiantuntija, dosentti Tomi Karttunen, toimittaja ja tutkija Elina Sana, sekä professori ja Turun Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä.

• Luennot toteutetaan sekä Teljän kirkossa että Porin Yliopistokeskuksessa ja niiden kautta pyritään avaamaan kuulijoille Bonhoefferin aikakautta historiallisista, teologisista ja yhteiskunnallisista näkökulmista katsottuna sekä reflektoimaan niitä nykyisyyteen.
  • Luennot ovat ilmaisia ja niistä tiedotetaan myös erikseen koulu- ja oppilaitoksille mahdollisuutena taustoittaa näin tulevaa koululaisille ja opiskelijoille tarkoitettua elokuun 16.8 oopperaesitystä.
  • Avoimet luennot YouTubessa: Porin yliopistokeskusLinkki avautuu uudessa välilehdessä

Luentojen aikataulu:

Sydämen puhetta sydämelle

Ke 14.4.2021 klo 18 - siirry luennolle (YouTube)Linkki avautuu uudessa välilehdessä

Olli Kortekangas, säveltäjä. Näkökulmia ihmisäänelle säveltämiseen ja Ende und Beginn -oopperaan

Hyvyyden voimat ja pahan suuret naamiaiset

To 15.4.2021 klo 18 - siirry luennolle (YouTube)Linkki avautuu uudessa välilehdessä

Tomi Karttunen, johtava asiantuntija, dosentti. Dietrich Bonhoefferin analyysi Hitlerin Saksan noususta ja vastarinnan perusteista

Voiko historiasta oppia mitään?

Ti 20.4.2021 klo 18 - siirry luennolle (YouTube)Linkki avautuu uudessa välilehdessä

Elina Sana, tietokirjailija.

Hitlerismin vetovoima ja vastarinnan vaikeus

Ke 21.4.2021 klo 18 - siirry luennolle (YouTube)Linkki avautuu uudessa välilehdessä

Markku Jokisipilä, historiantutkija, apulaisprofessori, Turun yliopisto.

Kirkko-ooppera

Luennot pohjustavat ja taustoittavat  Olli Kortekankaan kirkko-oopperan Ende und Beginn kantaesityksiä:

• Uudessakaupungissa 11.8.2021 avaten Rauhan Symposiumin 300 -vuotisjuhlallisuudet
  • sekä Teljän kirkossa 15. 8. klo 20 ( Suvi-illan Sävelhartaus -konserttisarjassa) ja 16.8. klo 13 (suunnattu myös koululaisille).

Ooppera on sävelletty solistille, tanssijalle, kamariyhtyeelle (klarinetti, sello, piano) ja urkurille. Teoksen koreografiasta samoin kuin ohjauksesta vastaa Minna Tervamäki. Esitys tulee olemaan todella monitaiteellinen ja vaikuttava elämys. Esityksen muusikkoina ovat: Nicholas Söderlund, basso; Kari Vuola, urut; Tuulia Ylönen, klarinetti; Marko Ylönen, sello sekä Jukka Nykänen, piano ja musiikin johto. Monologioopperan esityskieliä ovat sekä suomi että saksa, ja koko oopperan kesto on noin 60 min.

tilaisuuden taitettu juliste