Uutislistaukseen

Seurakuntatoimintoja jatketaan turvaohjeet huomioiden

Epidemiatilanne on heikentynyt valtakunnallisesti, mutta alueelliset erot ovat edelleen suuria, ja siksi alueelliset torjuntatoimet ovat avainasemassa. Toimintaa eri alueilla muokataan sen mukaan, onko alue koronan suhteen perustasossa, kiihtymisvaiheessa vai leviämisvaiheessa.  
 
Kirkon toiminnan järjestämisessä seurataan THL:n valtakunnallisten ohjeiden lisäksi paikallisten AVI:en ja sairaanhoitopiirien ohjeita. Tarvittaessa tuomiokapitulit antavat tarkempia alueellisia soveltamisohjeita. 

Etätyö

Valtioneuvosto suosittelee etätyötä soveltuvasti julkisen sektorille. Samalla valtioneuvosto esitti, että julkisia tiloja (kuten kirjastoja) pidettäisiin mahdollisuuksien mukaan auki niin pitkään kuin tautitilanne suinkin sallii. Seurakuntien osalta esimerkiksi kirkkoherranvirastojen auki pitäminen on samalla tavoin syytä taata, eikä sen osalta ole syytä siirtyä etätöihin. 

Lisää valtioneuvoston ohjeistaLinkki avautuu uudessa välilehdessä

Lisäksi työpaikoilla tulee edistää työjärjestelyitä, joilla vähennetään lähikontakteja ja muita riskitekijöitä. 
 

Satakunta ja Pori

Satakunnassa ja Porissa tautitilanne on perustasossa. Siksi Porin seurakuntayhtymässä asiakaspalvelu pidetään avoinna ja eri toiminnot hoidetaan turvallisuudesta huolehtien. 
  
Aluehallintoviraston määräämät kokoontumisrajoitukset eivät koske uskonnollisten yhteisöjen järjestämiä jumalanpalveluksia ja muita vastaavia toimituksia, jotka kuuluvat yhteisöjen tavanomaiseen uskonnolliseen toimintaan ja jotka järjestetään julkista uskonnonharjoittamista varten yhteisön omissa tai niitä vastaavissa tiloissa. Aluehallintovirastolla ei ole lain mukaan toimivaltaa rajoittaa tällaisia tilaisuuksia. 
 
Kirkossa on linjattu, että vaikka AVI:n määräykset eivät koskekaan seurakuntien jumalanpalveluselämää, kirkon kokoontumisissa noudatetaan viranomaisten ohjeita turvaetäisyyksistä ja hygieniakäytännöistä, joilla ehkäistään koronavirustartuntoja. 
 
Aluehallintoviraston lisäksi arkkihiippakunnan alueella suosituksia antavat myös sairaanhoitopiirit. Satakunnan sairaanhoitopiiri ei ole antanut toistaiseksi erityisiä suosituksia. 
  
Mikäli arkkihiippakunnassa jokin alue siirtyy epidemian leviämisvaiheeseen, valtioneuvosto suosittelee yksityistilaisuuksien osallistujamäärän rajaamista kymmeneen henkilöön. Porin seurakuntayhtymän valmiusryhmä seuraa paikallisten viranomaisten viestintää. 

Kirkolliset toitimitukset ja muut kokoontumiset

Muuttuva tilanne haastaa nyt myös seurakuntien ei-lakisääteistä toimintaa. Epidemian perustasossa Porin seurakuntayhtymässä toimintoja jatketaan turvaohjeet, turvavälit sekä hyvä käsi- ja yskimishygienia, huomioiden.  
 
Kirkolliset toimitukset on hyvä järjestää riittävän isoissa tiloissa. Tällöin osallistujia voi olla niin monta kuin tilassa turvaohjeet noudattaen voi olla. Seurakunnissa voidaan suositella, että kasteet ja muistotilaisuudet järjestettäisiin seurakuntien väljissä tiloissa. 

2020-10-21 13:31:00.0