Uutislistaukseen

Kirkon ohje koronaviruksen varalta: jää pois messusta, jos sinulla on flunssan oireita

Kirkko antoi koronavirusta koskevat ohjeet, jotka ovat astetta tiukemmat kuin aiemmin sikainfluenssan kohdalla.

Juhani Huttunen


Miten kirkko on varautunut koronavirukseen, ja onko papistolle annettu tavallisuudesta poikkeavia ohjeita, kirkkohallituksen valmiuspäällikkö Timo-Matti Haapiainen?

– Seurakunnille on annettu ohjeita, joissa on korostettu tartuntojen ehkäisemistä. Ohjeissa on paljon samaa kuin reilun kymmenen vuotta sitten niin sanotun sikainfluenssan kohdalla. Tällä kertaa ohjeet ovat astetta tiukemmat. Koronavirus on yhä suhteellisen tuntematon, joten erityinen huolellisuus on tarpeen.

– Epidemia ja pandemia ovat uhkia, joihin koko yhteiskunta jatkuvasti varautuu. Myös seurakunnat ja kirkon keskushallinto ottavat ne huomioon valmiussuunnittelussaan. Jokainen uhkaava tauti on omanlaisensa. Yleisen tason epidemiavarautuminen antaa pohjan todellisiin tapauksiin, kuten nyt koronavirukseen.

–  Jumalanpalvelukset ovat monissa seurakunnissa suurimman ihmisjoukon yhteen kokoava ja säännöllisesti toistuva tilaisuus. Toki kaikessa seurakunnan toiminnassa samantasoinen huolellisuus on tarpeen.

Euroopassa perutaan jo urheilutapahtumia koronaviruksen takia. Ovatko kirkot peruneet jo messuja tai muita tilaisuuksia?

– Kyllä, kirkollisia tilaisuuksia on peruttu Euroopassakin, kuten Aasiassa jo aiemmin. Jotkut seurakunnat ovat siirtäneet siksi jumalanpalveluselämäänsä tavalla tai toisella nettiin. Yhteinen rukous jatkuu, vaikka kokoontumista on rajoitettu. Suomessa tartuntatautilaki antaa terveysviranomaisille valtuudet rajoittaa tarvittaessa kokoontumisia.

 

Pärskijät eivät saa osallistua ehtoollisen jakamiseen.



Milloin seurakuntalaisen on syytä jäädä itse kotiin, jottei tartuta muita?

 

– Kotiin on aina syytä jäädä, jos ihmisellä on flunssan oireita: kuume, yskä, kurkkukipu, hengenahdistus, päänsärky tai lihaskipuja. Jo tavallisen flunssan tai influenssan saaminen on monelle ihmiselle vakava paikka. Nyt koronavirusuhan aikana varovaisuus korostuu.

– Flunssan oireet ovat syy ottaa yhteyttä terveysviranomaisiin, jos niiden lisäksi ihminen on ollut epidemia-alueella kaksi viikkoa ennen oireiden alkamista tai ollut läheisissä tekemisissä koronatartunnan saaneen kanssa.

– Suosittelen seuraamaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuja, jotka antavat hyvää ja ajantasaista tietoa. Jos joutuu jäämään kotiin, voi jumalanpalvelukseen osallistua radion, television tai netin kautta.

Voiko ehtoollisen viettoon sisältyä tartuntariskejä?

– Kyllä, tähän on kiinnitetty huomiota seurakunnille annetuissa ohjeissa. Pinnoilla, kuten käsikirjoissa, koronavirus voi elää joitain päiviä. Pinnoilta saatavaa tartuntaa suurempi riski on pisaratartunta. Pappien ja muiden ehtoollista jakavien ihmisten täytyy jättää tehtävänsä lievienkin flunssanoireiden vuoksi. Toisin sanoen pärskijät eivät saa osallistua ehtoollisen jakamiseen. Oireettomienkin pitää desinfioida kätensä välittömästi ennen ehtoollisen jakamista, ja muutenkin sekä ihmisten että välineiden hygieniaan kiinnitetään erityistä huomiota.

Kirkko luottaa samaan aikaan Jumalan johdatukseen ja viranomaisiin. Keskiajasta kerrotaan tarinaa munkeista, jotka pohtivat, että jos rotta putoaa ehtoollismaljaan, niin pelastuuko rotta vai saastuuko Kristuksen veri. Mitä sanoisit tähän?

– Vaikka pappina ja teologina pohdin mielelläni ehtoollisen merkitystä, valmiuspäällikön tehtävässä ja tässä tilanteessa keskityn nyt leivän, viinin, käsien ja virusten todellisuuteen ja käytännön ohjeisiin.

12.3.2020 14.13