Häät

Suurinta on rakkaus

Parisuhde merkitsee sitoutumista yhteiseen elämään, nykyhetkeen ja tulevaisuuteen. Avioliiton solmiminen luo turvallisuutta suhteeseen, koska se ilmaisee halua sitoutua koko loppuelämäksi.

Häät ovat yksi ihmisen elämän tärkeimmistä tapahtumista, joita usein suunnitellaan huolella. Vihkipari on aina tärkeä huolimatta siitä, minkä ikäisenä avioliitto päätetään solmia. Samantekevää on myös se, onko pari menossa ensimmäistä kertaa naimisiin vai ovatko he saaneet elämässään uuden mahdollisuuden. Vihkiminen kirkossa on kaunis, vaikka paikalla olisi vain vähän juhlavieraita ja urut soivat yhtä upeasti.

Hääpaikka

Kirkollisen vihkimisen ei välttämättä tarvitse tapahtua kirkossa. Vihkiä voidaan myös kotona, kesämökillä, juhlapaikassa tai seurakunnan virastossa. Kirkossakin voidaan vihkiä vain kahden todistajan läsnä ollessa. Kirkkohäät voivat siis olla hyvin pienet, mutta silti aidot kirkkohäät.

Hääesite

Porin ev.lut. seurakuntayhtymä on koonnut uuden hääesitteen nimeltään ”Suurinta on rakkaus”. Esitteessä kerrotaan kaikista kirkkoon liittyvistä seikoista häihin liittyen. Omissa osioissaan kerrotaan mm. avioliiton merkityksestä, esteettömyystodistuksesta ja vihkitilaisuuden musiikeista. Lisäksi esitteessä on avioliittoon vihkimisen kaava.

Hääesite  (PDF) on ladattavissa täältä.Linkki avautuu uudessa välilehdessä


Katso myös:

 

 

Sormukset hiekalla
Hääkuva

Ennen vihkimistä avioliiton esteet on tutkittava. Sillä varmistetaan, että avioliitto on lain mukaan sallittu, ja pari voi mennä naimisiin. Esteiden tutkinnan voi hoitaa ev.lut.kirkon asiointipalvelussa.

Avioliiton esteiden tutkinta ja esteettömyystodistus

Vihki- eli toimituskeskustelussa keskustellaan papin kanssa avioliiton merkityksestä, vihkimisen kulusta ja vihkikaavan yksityiskohdista. Keskustelun yhteydessä täytetään alustavasti vihkimisilmoituslomake ja sovitaan mahdollisista kuulutuksista.

Vihki- eli toimituskeskustelu

Kirkkohäissä pyydetään siunausta avioliitolle. Pari lupautuu naimisiin mennessään rakastamaan toisiaan myös vaikeina aikoina. Vihkimisessä tulee olla läsnä vähintään kaksi todistajaa. Pappi huolehtii vihkimisen kulusta.

Vihkimisen kulku

Mikäli avioliittonne on solmittu aiemmin Digi- ja väestötietovirastossa, se voidaan siunata kirkossa tai muussa toivomassanne paikassa. Avioliiton siunaaminen muistuttaa hyvin paljon kirkollista vihkimistä. Mutta nyt siunausta pyydetään jo solmitulle avioliitolle.

Avioliiton siunaaminen

Vihkiminen voi olla pienimuotoinen, intiimi tilaisuus, ja se voidaan toteuttaa myös muussa tilassa kuin kirkossa. Yhtä lailla kirkko saa täyttyä häävieraista ja perinteistä. Tähän on koottu käytännön asioita, jotka on hyvä huomioida, kun alatte suunnitella kirkkohäitä.

Häätavat kirkossa

Avioliitto solmitaan joko kirkollisena vihkimisenä tai siviilivihkimisenä. Siviilivihkimisen jälkeen liitto voidaan siunata kirkossa.

Ketkä voivat mennä kirkossa naimisiin