Haluatko vaikuttaa seurakuntasi
ja kirkon asioihin?

Äänestä seurakuntavaaleissa!

Seurakuntavaalit on paikalliset vaalit ja ne järjestetään neljän vuoden välein.
Vaaleissa äänestetään kirkon ja sen seurakuntien tulevaisuudesta valitsemalla
luottamushenkilöt nelivuotiskaudelle.

Porissa seurakuntavaaleissa valitaan jäsenet yhteiseen kirkkovaltuustoonLinkki avautuu uudessa välilehdessä ja jokaisen viiden seurakunnan seurakuntaneuvostoonLinkki avautuu uudessa välilehdessä.

Kuka voi äänestää seurakuntavaaleissa?

Seurakuntavaaleissa jo 16-vuotiaalla on äänioikeus.
Rippikoulua tai konfirmaatiota ei edellytetä äänestämiseen, kirkon jäsenyys riittää

Seurakuntavaalit 2022

2022 seurakuntavaalien

• varsinainen vaalipäivä on 20. marraskuuta 2022.
  • ennakkoäänestysaika on 8.-12.11.2022.

Tarkemmat tiedot äänestyspaikoista ja äänestysajoista ilmoitetaan ennen vaaleja.

Kirkon seurakuntavaalit.fi-sivusto avataan maaliskuussa 2022.
Sivustolla lisätietoa vaaleista ja muun muassa ehdokkaaksi asettautumisesta.

Kuka voi asettua ehdokkaaksi?Ohje ehdokkailleLinkki avautuu uudessa välilehdessä

Ehdokkaaksi voi asettua jokainen 18 vuotta täyttänyt seurakunnan konfirmoitu jäsen.
Vähintään kymmenen äänioikeutettua seurakunnan jäsentä voi perustaa valitsijayhdistyksen ja asettaa seurakuntavaaleissa ehdokkaita.

• Ehdokasrekrytointivaihe on maalis-syyskuussa 2022.
  • Ehdokasasettelu päättyy 15.9.2022.

Avaa tästä Ohje ehdokkaalle -esite:Linkki avautuu uudessa välilehdessä

Tarpeellisia dokumentteja:

Valitsijayhdistyksen perustamisasiakirjaLinkki avautuu uudessa välilehdessä

Ehdokkaan suostumusLinkki avautuu uudessa välilehdessä

Valitsijayhdistyksen asiamiehen vakuutuLinkki avautuu uudessa välilehdessäs

Kuka voi olla ehdokas seurakuntavaaleissa?

Ehdokkaaksi voi asettua konfirmoitu kirkon jäsen, joka

• täyttää 18 vuotta viimeistään 20.11.2022
  • on seurakunnan jäsen viimeistään 15.9.2022
  • antaa kirjallisen suostumuksen ehdokkaaksi asettumisesta
  • on kristillisestä vakaumuksestaan tunnettu
  • ei ole vajaavaltainen.

Kristillisestä vakaumuksesta tunnettu -ilmaisu kertoo siitä, että henkilö kuuluu kirkkoon ja on sitoutunut rakentamaan yhteisön tulevaisuutta. Kristillinen vakaumus ilmenee kullakin ihmisellä omalla tavallaan.

Vajaavaltaisuus tarkoittaa Suomessa oikeudellista asemaa, jossa henkilöllä ei lähtökohtaisesti ole oikeutta itse hallita omaisuuttaan eikä tehdä sopimuksia tai muita oikeustoimia. Vajaavaltaisella tarkoitetaan alle 18-vuotiasta henkilöä sekä sellaista täysi-ikäistä henkilöä, joka on julistettu vajaavaltaiseksi.

Ehdokas ei voi olla oman seurakunnan viranhaltija tai työntekijä. Jos seurakuntasi kuuluu seurakuntayhtymään, tämän yhtymän tai siihen kuuluvan seurakunnan viranhaltija tai työntekijä ei myöskään ole vaalikelpoinen.

Tutustu kirkon vaalijärjestykseenLinkki avautuu uudessa välilehdessä

Seurakuntavaalit 2022

Seurakuntavaalit toimitetaan neljän vuoden välein. Marraskuussa valitaan 367 seurakuntaan yhteensä noin 8 000 uutta luottamushenkilöä.

Seurakuntavaalit ovat ennen kaikkea paikalliset vaalit, joissa seurakuntalaisten joukosta valitaan henkilöt suunnittelemaan toimintaa seuraavalle nelivuotiskaudelle. Seurakuntavaaleissa pääset vaikuttamaan oman seurakuntasi tulevaisuuteen.

Mistä kaikesta seurakuntien luottamushenkilöt päättävät? Linkki avautuu uudessa välilehdessä

Tule ehdokkaaksi ja äänestämään sellaisena kuin olet – olet uskottu, toivottu ja rakastettu

Tavoitteena on saada jokaiseen seurakuntaan kaikenikäisiä, erilaisissa elämäntilanteissa olevia luottamushenkilöitä eri aloilta. Äänestäminen on hyvä tapa vaikuttaa oman seurakuntasi asioihin. Olemme kaikki tervetulleita kirkkoon ja äänestämään. Me kaikki olemme uskottuja, toivottuja sekä rakastettuja.

Tutustu vaalien teemoihinLinkki avautuu uudessa välilehdessä

Tärkeät päivämäärät

Ehdokasasettelu päättyy 15.9.2022
Mikäli et ole kirkon jäsen mutta ehdokkuus seurakuntavaaleissa kiinnostaa, liity kirkkoon ajoissa. Ehdokkaaksi voi asettua konfirmoitu kirkon jäsen, joka on seurakunnan jäsen viimeistään 15.9.2022 ja täyttää 18 vuotta viimeistään 20.11.2022.

Ennakkoäänestys 8.–12.11.2022
Ennakkoon voi äänestää kaikissa ennakkoäänestyspaikoissa. Muista ottaa henkilöllisyystodistus mukaan!

Varsinainen äänestyspäivä 20.11.2022
Vaalipäivänä voit äänestää vain oman seurakuntasi äänestyspaikassa. Äänestysaikaa on klo 11.00–20.00.