Uurnahautaus

 

Uurnahautauksessa arkku jää siunauksen jälkeen kappeliin, josta vahtimestari siirtää arkun kylmiöön odottamaan tuhkausta. Siunauksen jälkeen omaiset vievät kukkalaitteet haudalle, johon hautaus myöhemmin tulee. Vanhalle hautausmaalle ja muistolehtoon ei ole mahdollista viedä kukkalaitteita, koska siellä ei ole niille tarkoitettua paikkaa. Sen sijaan leikkokukkia voi viedä maljakoihin kesäaikaan. Seurakunnalla ei ole tiloja kukkien säilytystä varten. Seurakunta laittaa valkoisen puuristin uusille haudoille siunauspäiväksi (ei vanhoihin sukuhautoihin).

 

Uurna voidaan laskea joko uurna- tai arkkuhautaan. Uurnan saa myös arkkuhautaan, jonka hautapaikat ovat jo täynnä. Uurnanlaskuun lähdetään uurnanluovutushuoneelta vahtimestarin kanssa. Uurnanluovutushuone sijaitsee Käppärän hautausmaalla Ison siunauskappelin tiloissa matalan siipirakennuksen pitkällä sivulla. Opasteet ohjaavat tilaan.

 

Hauta peitetään heti hautauksen jälkeen. Vanhalla hautausmaalla on myös uurnanluovutushuone, josta lähdetään uurnanlaskuun vahtimestarin kanssa.

 

Uurnahautaus Porin seurakuntien hautausmaalle

 

Seurakunta toimittaa uurnat Porin ev.lut. seurakuntayhtymän hautausmaille uurnanlaskua varten.

 

Uurnan nouto krematoriosta kun hautaus tulee muualle kuin Porin srk:n hautausmaalle 

Porin krematoriosta luovutetaan uurnia ajanvarausperiaatteella muualle kuin Porin seurakuntayhtymän hautausmaille haudattaessa. Uurna luovutetaan omaisille sovittuna aikana uurnanluovutushuoneessa, jossa omaiset voivat viettää hiljaisen hetken.

 

Krematoriolle tulee ilmoittaa hyvissä ajoin ennen uurnan noutoa tuhkan sijoituspaikka. Allekirjoituksellaan omainen vahvistaa tuhkan lopullisen sijoituspaikan. Henkilöllisyystodistus pitää esittää noudon yhteydessä.

 

Tuhkan sirottelu omalle vesi- tai maa-alueelle: Krematoriolle tulee toimittaa kopio kiinteistörekisteriotteesta.

Tuhkan sirottelu Porin merihautausmaalle: Sirottelusta riittää pelkkä ilmoitus krematoriolle.

 

Uurnan noudosta tulee sopia etukäteen.

 

Teitä palvellaan toimistossa ma-pe klo 8.30–15.00, p 040 713 0502.

 

Allaolevista ajoista voi varata uurnanluovutusaikaa:

  • ma-to klo 8.30–15.00
  • pe klo 9.00, 9.15, 9.30 ja 9.45
  • la klo 8.30, 8.45, 9.00 ja 9.15

Uurnanluovutushuone sijaitsee Käppärän hautausmaalla Iso siunaus-kappeli -rakennuksessa osoitteessa Kellarikuja 2, 28120 Pori. Opasteet ohjaavat tilaan.

 

 

Uurnan hankinta

Vainajan tuhkan säilytykseen, kuljetukseen ja hautaamiseen tarkoitetun uurnan voi ostaa uurnia myyvistä liikkeistä tai valmistaa itse. Tuhka-uurnaksi suunnitellun astian asemesta voi käyttää myös jotakin muuta, tarkoitukseen soveltuvaa astiaa tai kaunista, tiiviskudoksista kangaspussia. Omaisten ei tarvitse hankkia uurnaa, kun hautaus tulee muistolehtoon tai mereen, tällöin krematoriossa tuhka laitetaan ekologiseen paperipussiin.

 

Uurnan koko

Uurnan vetoisuus tulee olla vähintään 4–4,5 litraa. Uurnan mitat: leveys 16 cm, syvyys 16 cm ja korkeus 24 cm. Jos uurna on isompi, siitä tulisi ilmoittaa hyvissä ajoin ennen uurnanlaskua. Lisäksi uurnan suuaukon mittojen tulee sopia krematorion vaatimuksiin, jotta uurna pystytään krematoriossa koneellisesti täyttämään; min. 10 x 10 cm.

 

Uurnan materiaali

Maahan haudattavan uurnan tulee lain mukaan olla maatuvaa ainetta kuten puuta, polttamatonta tai matalapolttoista keramiikkaa, paperimassaa, ohutta (= helposti ruostuvaa) peltiä, tuohta, turvetta tai tekstiileissä luonnonkuituja.

Lainauurnassa tai esim. suvun yhteisessä perintöuurnassa voidaan niin haluttaessa käyttää esim. kankaista sisäpussia, jossa tuhka voidaan haudata, tai josta se voidaan sirotella lopulliseen sijoituspaikkaansa, ilman että tuhka joutuu kosketuksiin varsinaisen uurnan kanssa. Myös tuhkan kanssa haudattavan sisäpussin tulee olla helposti maatuvaa materiaalia.