Haudanhoito

Käppärän, Reposaaren, Ahlaisten, Noormarkun, Lassilan ja Lavian hautausmaille voi tilata kesähoidon yhdeksi vuodeksi tai määräaikaishoidon 5 tai 10 vuodeksi tai perennahoidon 5 tai 10 vuodeksi. Porin metsähautausmaalle voi tilata seurakunnalta kukkien kastelun. Haudanhoitoasioissa palvelee Hautauspalveluiden toimisto. Lavian hautausmaan hoitoasioissa voi asioida myös Lavian seurakuntatoimistossa.

Hoidon hinta ja sisältö

Hoidon hinta määräytyy hautainhoitorahaston hinnaston mukaan. Hintaan vaikuttaa haudan leveys, poikkeuksena perennahoito. Hoitohinta sisältää kukkamullan vaihdon, kastelun, lannoituksen, muistomerkin pesun ja hauta-alueen siisteydestä huolehtimisen. Kukkien hinta lasketaan erikseen ja se määräytyy asiakkaan valitseman kukkalajin ja lukumäärän mukaan.

Perennahoitoon sisältyy lisäksi monivuotinen kasvi, jonka seurakunta valitsee kasvupaikan olosuhteiden mukaan. Haudan leveys ei vaikuta perennahoidon hintaan.

Erikseen voi tilata haudalle myös talvihoidon. Vaihtoehtoina on havutus, callunoiden istutus sekä joulukynttilä.

Määräaikaisista (5 v ja 10 v) tilauksista tehdään hoitosopimus ja hoito laskutetaan kerralla. Määräaikaisen hoitosopimuksen voi tehdä vain hautaoikeuden haltija.

Kesähoitolasku laskutetaan vuosi kerrallaan. Kun hauta on ollut jo edellisenä kesänä kesähoidossa, seurakunta lähettää automaattisesti asiakkaalle helmi-maaliskuussa vastaavansisältöisen hoitotarjouksen tulevalle kesälle. Näin hoito jatkuu samanlaisena, jos toisin ei sovita.

Tilaukset on tehtävä seuraavan aikataulun mukaisesti
•    hoitotilaukset maaliskuun loppuun mennessä
•    havu- ja kanervatilaukset elokuun loppuun mennessä
•    joulukynttilätilaukset marraskuun loppuun mennessä

Haudanhoidon vuosi

Huhti-toukokuun vaihteessa aloitetaan hautausmaan hoito alueen yleissiivouksella.

Hoitohautojen kunnostus aloitetaan toukokuussa.

Kesäkukkien istutus aloitetaan kesäkuun 10. päivän jälkeen. Kukkien istutustyöt pyritään tekemään juhannukseen mennessä. Metsähautausmaan kasteluhoito aloitetaan 10. kesäkuuta.

Hoitokausi jatkuu syyskuun loppuun sääolosuhteet huomioiden.

Lokakuussa aloitetaan kanervien ja havujen laitto haudoille.

Jouluna kynttilät viedään haudoille lyhdyissä, kynttilä palaa haudalla useamman päivän.

Peruskunnostus ennen hoidon aloittamista

Mikäli hautaa ei ole vuosiin hoidettu ja se halutaan antaa seurakunnan hoitoon, hauta on peruskunnostettava ennen hoidon aloittamista. Peruskunnostus on haudan pinnan uusimista, useimmiten kyseessä ovat vanhat hiekkahaudat, jotka ovat sammaloituneet ja kasvavat rikkaruohoa. Myös hautamuistomerkki on tarvittaessa oikaistava ennen hoidon aloittamista, sillä vinossa oleva kivi on turvallisuusriski. Hautakivien oikaisun voi tehdä omainen itse tai antaa työn seurakunnan tai kiviliikkeen tehtäväksi.

Hautaenkeli