Kirkko mukana SuomiAreenalla 16.–20.7.2018

Kirkko on tänäkin vuonna mukana Porin SuomiAreenalla, ja ohjelman teemana on yhteiskuntarauha. Yhteiskuntarauhan vaalimisen merkiksi piispa Kaarlo Kalliala toimittaa keskiviikkona punaisten siunaamisen. Torstaina järjestetään Sisällissodasta maailman onnellisimmaksi maaksi? -paneeli, jossa pohditaan, millaista roolia uskonto, arvot ja moraalikäsitykset ovat näytelleet itsenäistyneen Suomen historiassa. Piispan iltahetki -tilaisuuksissa piispat keskustelevat ajankohtaisista aiheista mielenkiintoisten vieraiden kanssa. Seurakuntavaaliteltalla voi tutustua omiin vaikuttamismahdollisuuksiin.

Seurakuntavaaliteltta Kansalaistorilla ja Kirkkovene

Minun kirkkoni -seurakuntavaaliteltalla Kansalaistorilla päivystävät mm. paikallisten seurakuntien, Kirkkohallituksen ja Turun tuomiokapitulin edustajat maanantaista perjantaihin. Tule kertomaan, millainen on sinun kirkkosi ja tutustumaan siihen, miten voit vaikuttaa seurakuntavaaleissa.

Seurakuntavaaleista on tietoa myös Kirkkoveneessä, joka liikkuu keskustan alueella SuomiAreenan aikana.

Nälkä-valokuvanäyttely, Keski-Porin kirkko

Nuorten valokuvaajien nälkä-aiheisessa valokuvanäyttelyssä nälkää lähestytään kymmenestä eri näkökulmasta. Näyttelyn jokaisella kuvalla on oma tarinansa. Osa teoksista kuvaa nälkää Suomessa, osa ulkomailla. Järjestäjä: Kirkkopalvelut.

Maanantai 16.7.

Heinähulinat

klo 13.00–15.00 Keski-Porin kirkkopuisto
Iloa ja naurua ja esteettömästi omien rajojen kokeilua koko perheen tapahtumassa. Mukana taikuri Puijon Paroni, liikunta-agentti Teija Haakana ja Porin seudun invalidit. Järjestäjä: Kirkko Porissa.

Erilainen mingle – Mitä turvallisuus tarkoittaa ihmisille?

klo 16–18 Keski-Porin kirkko
Vastauksia etsivät mielenterveyskuntoutuja, uudet suomalaiset, piispa Kaarlo Kalliala, työttömät, kansanedustaja ja meistä jokainen. Tarjolla hävikkiruokaa ja nuorten muusikkojen iloa. Järjestäjinä Soste, Vates-säätiö, Suomen ev.lut. kirkko, Veikkaus, MTKL, TATSI ja porilaiset toimijat.

Maailma muuttuu – muuttuuko kehitysyhteistyö?

klo 17.30–18.30 Porin kaupungintalon piha
Kirkon Ulkomaanavun, Suomen Lähetysseuran, SPR:n, Kepan, Kehyksen ja ulkoministeriön paneeli.

Yhteisvastuuta ja Pelle Miljoonaa

klo 17.30–18.30 Antinkatu 5
Keskustelu pohjautuu Yhteisvastuukeräyksen kautta apua saaneiden ihmisten tapauskertomuksiin. Musiikkia esittää Pelle Miljoona. Järjestäjänä Kirkkopalvelut.

Piispan iltahetki – Kannattaako politiikkaan lähteä haukuttavaksi?

klo 20–21 Keski-Porin kirkko
Piispa Jari Jolkkonen haastattelee pääministeri Juha Sipilää.
Onko poliittisen keskustelun kielenkäyttö kärjistynyt? Eri näkemyksiä on voitava arvostella, mutta milloin arvostelu ylittää sopivuuden rajan? Ovatko sananvapaus ja sananvastuu tasapainossa?

Tiistai 17.7.

Piispan torikahvit klo 10–11

Kansalaistorin kahveilla tavattavissa piispa Kaarlo Kalliala.

Piispan iltahetki – Mitä ehdottomuus meille tekee?

Piispa Kaarlo Kalliala ja kirjailija Pauliina Rauhala
Mistä kumpuaa uskonnollinen ja yhteiskunnallinen ehdottomuuden kulttuuri? Tarvitseeko sitä hyväksyä? Miten voisimme tulla toisiamme vastaan?

Keskiviikko 18.7.

Punaisten siunaus

klo 10 Käppärän hautausmaa
Vuoden 1918 sisällisodan punaisten puolen vainajat on haudattu Käppärän hautausmaalle ilman siunausta. Piispa Kaarlo Kalliala toimittaa siunaamisen.

Monien mahdollisuuksien Suomi – Nuorilta ratkaisuja kasvavaan eriarvoisuuteen -paneeli

klo 11.30–12.30 Kaupungintalon piha
Nuoret aikuiset keskustelevat mm. ylisukupolvisen huono-osaisuuden ehkäisystä ja nuorten äänen vahvistamisesta. Järjestäjinä
LSKL, SOS-lapsikylä, Nuori Kirkko, A-klinikkasäätiö.

Punaisten vainajien muistolle omistetun muistomerkin julkistaminen

klo 12 Keski-Porin kirkkopuisto
Piispa Kaarlo Kalliala paljastaa punaisten vainajien muistolle omistetun muistomerkin. Puhujana tilaisuudessa Porin SDP:n kunnallisjärjestön
pj. Esa J. Wahlman. Reliefin ja tekstin kiinnittää Vammalan ammattikoulu.

Arvopuhe-tilaisuus

klo 16–17 MTV-lava
Keskustelussa mukana arkkipiispa Tapio Luoma. Tilaisuus striimataan suorana MTV Katsomoon.

Piispan iltahetki – Olemmeko turvassa?

Piispa Seppo Häkkinen ja Kelan pääjohtaja Elli Aaltonen
Mistä löydän turvan? Miten voimme edistää turvallisuutta? Viime vuosina turvallisuus on noussut yleiseksi puheenaiheeksi sekä yksittäisen
ihmisen että laajemmin koko yhteiskunnan näkökulmasta.

Torstai 19.7.

Piispan torikahvit klo 10–11

Kansalaistorin kahveilla tavattavissa arkkipiispa Tapio Luoma.

Sisällissodasta maailman onnellisimmaksi maaksi? -paneeli

klo 17.30 Eetunaukion lava
Vuonna 1918 Suomi oli köyhä ja ristiriitojen repimä maa. Nyt kansakunta on arvioitu maailman onnellisimmaksi. Miten tämä onnistui? Millaista roolia uskonto, arvot ja moraalikäsitykset ovat näytelleet tässä kehityksessä?
Panelisteina historioitsija Teemu Keskisarja, presidentti Tarja Halonen, piispa Kaarlo Kalliala, juutalaisen seurakunnan puheenjohtaja Yaron Nadbornik. Paneelin juontaa Satakunnan Kansan vastaava päätoimittaja Tomi Lähdeniemi. Järjestäjänä Uskot-foorumi ja ev.lut.kirkko.

Piispan iltahetki – Ilmasto muuttuu – muutunko minä?

klo 19–20 Keski-Porin kirkko
Arkkipiispa Tapio Luoma ja Maailman Ilmatieteen järjestön pääsihteeri Petteri Taalas
Keskustelu elämäntapamme kohtalosta ja mahdollisuuksista.

SuomiAreena-ilmapallo ja Kirkkovene.