Ahlaisten kirkko

Kirkkokuja, 29100 Pori

Ahlaisten kirkko

Ahlaisissa on Porin vanhin kirkko. Salomon Köykkä-Köhlströmin rakentama kaksilaivainen puukirkko valmistui 1796. Kirkosta erillään olevan kellotapulin suunnitteli Carl Ludvig Engel. Tapuli saatiin vuonna 1832.

Kirkko suurennettiin Josef Stenbäckin suunnitelmien mukaan vuonna 1908 ris-tikirkoksi, johon mahtuu 720 henkilöä. Vuoden 1971 entisöintitöiden yhteydessä kirkko maalattiin mahdollisimman alkuperäisen näköiseksi.

Ahlaisten ensimmäinen kirkko oli valmistunut 1690-luvulla. Isovihan aikaan se kärsi melkoisia vaurioita, kirkon kellotkin katosivat. Ensimmäisen kirkon ajoilta on peräisin osmansolmukoristeinen yhdestä puusta tehty kastemalja, joka koh-taa kirkkoon tulijaa heti käytävän alkupäässä.

Keskiajalta ovat tuntemattoman taiteilijan triptyykistä säilyneet kaksi maalausta. Ne ovat aikansa tapaan allegorisia. Toinen kuvaa Aatamia ja Eevaa viimeisellä tuomiolla, Vapahtaja, rauha, sääli, oikeus ja totuus ovat tuomareina. Toisessa taulussa on apogryfikirjoista Tobias poikineen. Vastaavanlaisia maalauksia on Suomessa vain Raumalla ja Pöytyällä.

Ehtoolliskalkki on vuodelta 1746. Öylättirasiana käytetty juomakannu on peräi-sin 1600-luvulta, sen on lahjoitettu seurakunnalle vuonna 1819. Vanhoja esinei-tä ovat myös pläkkipellistä tehdyt kyntteliköt sekä kolme messinkistä riikinkuk-kokynttelikköä, jotka nyt koristavat kirkon seiniä.

Neljää evankelista, Matteusta, Markusta, Luukasta ja Johannesta, kuvaavan saar-natuolin on suunnitellut kirkon rakentaja Köykkä-Köhlström. Saarnatuoli edus-taa 1750-luvun rokokoota. Sen maalaukset noudattavat myöhäisbarokin tyyliä.

Kirkon alttaritaulu esittää Jeesusta siunaamassa lapsia. Sen on maalannut Elin Danielson-Gambogi vuonna 1888. Alttaritaulun malleina on ollut noormarkku-laisia henkilöitä. Jeesuksen malli on ilmeisesti otettu unkarilaisen taidemaalarin Mihael af Munkácsyn maalaamasta taulusta ”Kristus Pilatuksen edessä”. Dani-elson-Gambogin maalaama alttaritaulu on Ahlaisten lisäksi ainoastaan Kemiön kirkossa. Taiteilijan kolmas alttaritaulu on palanut 1918 Noormarkun kirkon myötä.

Lahjoituksilla ja keräyksillä on ollut huomattava osa Ahlaisten kirkon kaunista-misessa. Torppari Juho Granqvist lahjoitti kirkolle 1821 veistämänsä suuren kru-sifiksin. Alakylän nuoret keräsivät keskuudestaan varat komean kristallikruunun hankkimiseksi. Yksityishenkilöt luovuttivat kirkolle 1800-luvun jälkipuoliskolla kaksi muuta kristallikruunua. Myös alttaritaulu ja urut on saatu vapaaehtoisten lahjoitusten turvin.

Kirkon 17-äänikertaiset Thulé-urut ovat vuodelta 1909. Ne saatiin sen jälkeen kun kirkko oli korjattu ristikirkon muotoon. Uruissa on pneumaattinen soittoko-neisto, ja ne kuuluvat soinnillisesti aikakautensa parhaimmistoon. Pienikokoi-nen soittopöytä on urkujen edessä, soittaja istuu kasvot kirkkoon päin. Urut
ovat säilyneet muutoksitta lukuun ottamatta puhaltimen lisäämistä. edessä

su 7.5. 10.00 -11.30

Kirkkokuja, 29100 Pori