Medialle

Tältä sivulta löytyy ajankohtaista materiaalia median edustajien käyttöön.

Tarvittaessa ota yhteyttä Viestintäpalveluihin.

Koskettava kirkko-ooppera kertoo tositarinan huutolaislapsista

Länsi-Porin kirkossa koetaan sunnuntaina, 5. maaliskuuta, puhutteleva kirkko-ooppera, Huutolaistytön laulu. Se kuvailee elävästi mm. vuonna 1868 Hämeenkyrössä käydyn huutokaupan, jossa myytiin 299 lasta vähiten tarjoaville.

Esitys on näytelmän ja laulujen koskettava yhdistelmä, jonka esittää noin kolmenkymmenen hengen joukko.

Sen on ohjannut ja käsikirjoittanut Tapio Parkkinen, joka on tehnyt oopperoita mm. Ilmajoen juhlille.

Huutolaistytön laulu on Maaseudun Taiteellisen Teatterin tuotantoa. Sen aiempia kansanoopperoita ovat olleet Maan korvessa kulkevi ja talvisota-aiheinen Sillanpään Marssilaulu.

Huutolaistytön laulun rooleissa nähdään mm. baritoni Taisto Polvi ja Uusi Päivä tv-sarjasta tuttu Inga Sulin.

Ooppera tekee eläväksi kotimaan historiaa. Suomea ovat todellakin riivanneet nälkä ja kulkutaudit niin, että äidit ja isät joutuivat lähettämään lapsiaan jopa satojen kilometrien päästä äveriäänä pidettyyn pitäjään, kun eivät enää kyenneet heistä huolehtimaan.

Kriisi syntyi, kun halla vei viljan suuressa osassa maata. Kerjäläisiä kulki laumoina, ja nälkäiset menehtyivät hätäaputyömaille. Valtiovalta ohjeisti kansaa syömään jäkälää. Maaseudulla kiersi opettajia, jotka neuvoivat, miten siitä leivottaisiin leipää.

Senaatti oli ottanut syyskuussa 1867 lainan ulkomaisen hätäapuviljan ostoon, mutta sitä ei ehditty saada maahan riittävästi ennen Itämeren jäätymistä. Laivat eivät päässeet Suomeen.

Hämeenkyrön huutokauppa oli seuraus dramaattisista tapahtumista.

Huutolaistytön laulu Länsi-Porin kirkossa su 5.3. kello 15. Liput oopperaan maksavat 25 e/kpl.

Lisätietoja:
Maaseudun taiteellinen teatteri
opetusneuvos Kauno Perkiömäki, puh. 050 554 241

Lehdistökuvia “Huutolaistytön laulu” -kirkko-oopperasta

Yhdessä avainroolissa laulaa hämeenkyröläinen koululainen, Flora Heinäsuo. Kuvat: Erja Taura-Jokinen.

Klikkaa suuriresoluutiokuva auki  Klikkaa suuriresoluutiokuva auki  Klikkaa suuriresoluutiokuva auki