Käppärän hautausmaa

Kellarikuja 2, 28120 Pori

Käppärän hautausmaa

Käppärän hautausmaa sijaitsee Käppärän kaupunginosassa Käppärän kankaalla. Hautaukset vanhalla hautausmaalla Hampustenmäellä lopetettiin ja Käppärän hautausmaa vihittiin käyttöön 29.6.1884 silloisella Hirsipuunmäellä. Noin sadan vuoden ajan lähes kaikki porilaiset haudattiin Käppärän hautausmaalle.

Hautausmaata laajennettiin 1970- ja 1980-luvuilla. Koko hautausmaan pinta-ala on 18 ha. Hautausmaalla on hautapaikkoja noin 27 400 kpl. Käppärään on kaiken kaikkiaan haudattu noin 76 000 vainajaa.

Käppärän hautausmaan ainutlaatuisuutena ovat sen historiallisesti arvokkaat vanhat sukuhaudat sekä rakennukset; 1800-luvulla rakennettu Pieni kappeli sekä 1900-luvulla valmistuneet Iso kappeli ja Juséliuksen mausoleumi. Ison kappelin ulkoseinää koristaa reliefi Enkeli ja purjeenlaskija, jonka on suunnitellut Jussi Vikainen.

 

Sigrid Juséliuksen mausoleumi – hautausmaan sydän

Keskellä Käppärän hautausmaata sijaitsee Juséliuksen mausoleumi, ja se on yksi Porin suosituimmista nähtävyyksistä.

Porilainen liikemies Fritz Arthur Jusélius rakennutti tämän Suomen oloissa ainutlaatuisen hautakappelin 11-vuotiaana tuberkuloosiin kuolleen tyttärensä Sigridin viimeiseksi leposijaksi. Sigridin ja Fritz Arthur Juséliuksen sarkofagit ovat mausoleumissa nähtävillä. Sigridin äiti ja sisko on haudattu Pienen Kappelin läheisyyteen sukuhautaan. Juséliuksen toisen vaimon hauta on myös Pikku kappelin läheisyydessä ja kolmas vaimo mausoleumin pihamaalla.

Uusgoottilaista tyyliä olevan mausoleumin suunnitteli tunnettu kirkko-arkkitehti Josef Stenbäck. Mausoleumin pohjalaatta valettiin 1900-luvun taitteessa. Alun perin mausoleumia koristivat Akseli Gallen-Kallelan maalaamat freskot. Freskojen tuhoutuminen alkoi kuitenkin jo vuonna 1903. Keskihallin freskojen mennessä todella huonoon kuntoon, ne korvattiin vuoteen 1925 mennessä yksi kerrallaan kuvanveistäjä Emil Cedercreutzin pronssireliefeillä. Nykyiset freskot ovat vuosilta 1933–1939 taiteilija Jorma Gallen-Kallelan maalaamat isänsä Akseli Gallen-Kallelan luonnosten mukaan.

Mausoleumi vihittiin F. A. Juséliuksen syntymän vuosipäivänä, 13.6.1941.

Mausoleumi on avoinna touko-elokuussa maanantaista sunnuntaihin klo 11–16.
Talvikaudella syyskuusta huhtikuuhun mausoleumi on avoinna sunnuntaisin klo 12–15.
Näinä aikoina mausoleumissa on opas, ja sisäänpääsy sekä opastus ovat maksuttomia. Vierailulle pääsee ilman ajanvarausta.

Mausoleumin lisäksi Käppärän hautausmaalla on muitakin merkittäviä muisto-merkkejä. Rosenlewin tehtaiden pommituksen yhteydessä menehtyneiden sekä vuoden 1918 punaisten muistomerkin lisäksi hautausmaalla on lukuisia historiallisesti arvokkaita yksittäisiä hautamuistomerkkejä. Ison kappelin ja mausoleumin välissä on Menneiden sukupolvien ja unohdettujen vainajien muistomerkki. Se paljastettiin hautausmaan 100- vuotisjuhlien yhteydessä 1.9.1985. Muistomerkin suunnitteli Kaj Nordman ja tekstin laati professori Unto Salo. Käytävän toisella puolella on kuvanveistäjä Aimo Tukiaisen pronssista vuonna 1954 valmistama Tyttö, lintu ja kala -suihkuallas.

Käppärän hautausmaa on osa Porin kansallista kaupunkipuistoa.

 • Hautapaikkoja entisissä arkku- ja uurnahaudoissa
 • Uudelleen käyttöönotettuja arkku- ja uurnahautoja
 • Muistolehto

Siunaukset tapahtuvat Käppärän Pienessä (vanhassa, kuva) tai Isossa (uudessa) siunaus-kappelissa.

 • Pienessä kappelissa on istumapaikkoja 40 hengelle
 • Isossa kappelissa on tilaa 130 hengelle
 • Iso kappeli, krematorio, uurnanluovutushuone ja vainajien säilytystilat sijaitsevat kaikki samassa rakennuksessa

Hautaosastoilla on tolpat, joihin on merkitty hautaosasto. Isoimmilla porteilla on kartat, joista selviää osastot ja hautausmaalla sijaitsevat rakennukset.

Asiaa Käppärän hautausmaalta

 • Hautaosastoja ilmaisevat merkinnät tolpissa esim. A1, F3, V5
 • Porteilla opaskartat, joissa merkinnät osastoista ja rakennuksista
 • Käppärän hautausmaalla on neljä WC:tä, jotka sijaitsevat
  • Ison kappelin matala rakennus, käynti ulkokautta
  • Iso kappeli, käytössä siunausaikoina
  • Pienen kappelin alakerta, käynti ulkokautta, kesällä työaikana ja talvella käytössä vain siunausaikoina
 • Kukkakauppojen toimittaessa siunauskukkalaitteita Pieneen kappeliin, kukat jätetty joko kappeliin tai omaistenhuoneeseen (alakerta)
 • Haudoilla on kukkatila joka on yleensä muistomerkin edessä. Kukkatila voi olla 30 cm muistomerkistä hautaan päin silloin kun on kysymyksessä hauta joka on nurmialueella. Kukkatilaan voi istuttaa pieniä havuja, perennoja tai kesäkukkia. Muita istutuksia ei voi tehdä. Reunakivellisillä alueilla voi käyttää koko aluetta haluamallaan tavalla, mutta silloin on itse vastattava myös alueen hoidosta
 • Käppärän hautausmaan vesipisteet on suljettu klo 21–07. Muilla hautausmailla vesipisteet on auki ympäri vuorokauden.
Hautausmaan toimisto:  Kellarikuja 2, 28120 Pori

Siunauskappeleiden parkkipaikat: Pientä kappelia lähin parkkipaikka löytyy osoitteessa Maantiekatu 33, Isoa kappelia ja krematoriota lähin parkkialue on osoitteessa Kellarikuja 2.

Muut parkkipaikat:  Rauhanpuisto, Tikkulantie

Käppärän hautausmaan kartta

Info
Pysäköinti
wc

Sijainti kartalla