Sinun silmäsi näkivät minut jo idullani,
sinun kirjaasi on kaikki kirjoitettu.
Ennen kuin olin elänyt päivääkään,
olivat kaikki päiväni jo luodut. (Psalmi 139:16)

Läheisen kuolema voi koskettaa ja järkyttää syvästi. Vaikka kuolemaa on ehkä osannut odottaa, se saattoi silti tulla yllätyksenä. Kuoleman herättämiin ajatuksiin ja tunteisiin ei voi valmistautua.

Suru on ihmisen terve ja luonnollinen tapa kohdata menetys. Jokaisella ihmisellä on oma tapansa surra. Jonkun on helppo itkeä, toisella itkun aika tulee myöhemmin. Surun kestoa, syvyyttä ja sen vaatimaa aikaa ei voida ennakoida. Surussa pitää olla armollinen niin itselleen kuin läheisilleen.

Hautauspalveluiden henkilökunta auttaa siunaustilaisuuden, hautauksen ja muiden kuolemaan liittyvien käytännön asioiden järjestelyissä.

Porin ev.lut. seurakuntien Surun kohdatessa -hautajaisjärjestelyoppaan voi ladata tätä klikkaamalla.

Hautauspalvelut auttaa

Hautausasioista sopiminen

Hautauspalveluissa autamme hautaamiseen liittyvissä asioissa:

Klikkaa saadaksesi tarkempia tietoja.

Varattavissa olevat siunauspaikat:

Hautauspalveluiden yhteystiedot.

Siunauksen kulku

Siunaustilaisuudessa arkku on yleensä asetettu valmiiksi kirkon tai kappelin alttarin eteen. Arkun pääpuoli on alttariin päin. Papin tehtävänä on hoitaa siunaustilaisuus ja opastaa sen kulku. Omaisilla on siunaustilaisuudessa oikeus keskittyä suruun.

Hautaan siunaamisen kaava:

• Johdantomusiikki
  • Alkuvirsi
  • Siunauspuhe
  • Siunaus
  • Rukous
  • Isä meidän -rukous
  • Herran siunaus
  • Virsi tai musiikkiesitys
  • Kukkien lasku (tuhkaus)
  • Loppuvirsi
  • Päätösmusiikki